EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië gestaakt vanwege drone

Stefan Mitrovic (Servië) haalt de Albanese vlag die aan een drone vastzit naar beneden. De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië werd gestaakt nadat er hierna gevechten uitbraken.
Stefan Mitrovic (Servië) haalt de Albanese vlag die aan een drone vastzit naar beneden. De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië werd gestaakt nadat er hierna gevechten uitbraken. Foto AP/ Darko Vojinovic

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië is nog voor de rust gestaakt. Een kleine drone met daarop de Albanese vlag vloog over het veld, waarna er gevechten uitbraken tussen fans en spelers.

Het duel ligt politiek gevoelig. Dat heeft vooral met Kosovo te maken. Dat is sinds 2008 een onafhankelijk land, maar was daarvoor een Servische provincie waar overwegend Albanezen woonden.

Er mochten dan ook geen Albanese fans naar het duel komen. De Engelse scheidsrechter Martin Atkinson legde het duel in de 41ste minuut stil bij een stand van 0-0, toen een Servische speler de vlag wist te pakken. Enkele Albanese spelers probeerden deze vervolgens te beschermen, schrijft persbureau AP. Servische fans renden vervolgens het veld op en gingen op de vuist met deze spelers.

In ander kwalificatienieuws

  • Net als Nederland kent wereldkampioen Duitsland een stroef begin in de aanloop naar het EK van 2016. Het speelde met 1-1 gelijk tegen Ierland. Toni Kroos zette de Duitsers nog op voorsprong, maar John O’Shea - hij speelde zijn 100ste wedstrijd voor de Ieren - maakte vlak voor tijd gelijk. Zaterdag was Polen al met 2-0 te sterk voor de Duitsers.
  • Portugal won in de slotminuten in Denemarken met 1-0, dankzij (wie anders) Cristiano Ronaldo.