Catalonië gaat officieus referendum over onafhankelijkheid houden

Demonstratie gisteren, nadat Artur Mas bekendmaakte het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid af te blazen.
Demonstratie gisteren, nadat Artur Mas bekendmaakte het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid af te blazen. Foto ANP/EPA/Toni Albir

De Catalaanse regering wil op 9 november een officieus referendum houden waarvan de uitslag niet bindend zal zijn. De Catalaanse leider Artur Mas wil met de volksraadpleging onder Catalanen de animo peilen voor onafhankelijkheid.

Later zou dan alsnog een officieel referendum kunnen worden gehouden, aldus Mas. Gisteren blies hij het officiële referendum van 9 november nog af. De Spaanse regering was geen voorstander van een volksraadpleging, en wilde het zelfs ongeldig laten verklaren.

Het Spaanse constitutionele hof onderzoekt momenteel de geldigheid van een dergelijk referendum, maar dat onderzoek kan vijf maanden in beslag nemen. Voor Mas duurde dat te lang, waardoor het officiële referendum is afgeblazen.

De roep om onafhankelijkheid voor Catalonië heeft door het referendum in Schotland een nieuwe impuls gekregen. Tijdens die volksraadpleging bleek dat een meerderheid van de Schotten bij het Verenigd Koninkrijk wilde horen.