Burgemeester Gouda over kaaspiet: we bereiden ons voor op demonstraties

Kaas- en stroopwafelpieten tijdens de nationale Sinterklaasintocht in Gouda. Er zal ruimte zijn om te demonstreren, vertelt burgemeester Milo Schoenmaker (46, VVD) in een interview met nrc.nl. Maar: “Ik wil niet dat demonstranten de veiligheid van bezoekers van de intocht in gevaar brengen.”

Een gekleurde piet.
Een gekleurde piet. Foto ANP/Roos Koole

Gouda introduceert de kaas- en stroopwafelpieten tijdens de nationale intocht van Sinterklaas dit jaar. Er zal ruimte zijn om te demonstreren, vertelt burgemeester Milo Schoenmaker (46, VVD) in een interview met nrc.nl. Maar: “Ik wil niet dat demonstranten de veiligheid van bezoekers van de intocht in gevaar brengen.”

Waar komt dit idee vandaan?

We zijn al sinds mei bezig met de intocht. In samenwerking met het Sinterklaascomité en lokale ondernemers hebben we bedacht hoe we invulling willen geven aan de discussie rondom Zwarte Piet. Op een manier die bij Gouda past. En dit is wat wij leuk vinden om op straat in Gouda te zien.

In hoeverre heeft de NTR – die de uitzending van de intocht verzorgt - daarbij een rol gespeeld?

Geen. De gemeente Gouda is verantwoordelijk voor het invullen en organiseren van de intocht. De NTR verzorgt de uitzending en het Sinterklaasjournaal. Die twee paden kruisen weliswaar op 15 november, maar dat betekent niet dat er perse kaas- en stroopwafelpieten in het Sinterklaasjournaal zullen verschijnen. Ik heb de NTR wel op de hoogte gesteld van ons persbericht zodat ze zouden weten wanneer en hoe we het nieuws naar buiten zouden brengen.

Weet u of de NTR nog met speciale Pieten komt?

Ik ben op de hoogte van hun plannen, maar we hebben afgesproken dat ik daar niets over zeg. Dat zou de verrassing weggeven.

Burgemeester Milo Schoenmaker eet het eerste stukje van de grootste stroopwafel ter wereld. Foto ANP/Erik van ’t Woud

Kaas- en stroopwafelpieten, wat moeten mensen zich daarbij voorstellen?

Ze krijgen gewoon een pietenpak aan en een pruik op. Maar de kaaspiet wordt goudgeel geschminkt. En de stroopwafelpieten krijgen een ruitmotief op hun gezicht. Welke kleur het beste een stroopwafel op een gezicht voorstelt, daarmee zijn we nog aan het experimenteren. Voor de rest zal iedereen moeten wachten tot 15 november.

Wat wilt u met de introductie van deze nieuwe Pieten bereiken?

De discussie rond Zwarte Piet is erg gepolariseerd. Wij zouden het graag een wat meer ontspannen karakter geven. We willen aan de intocht nieuwe kleuren toevoegen zonder de traditie overhoop te gooien. Dat is waar mensen bang voor zijn en dat is de reden dat deze discussie zo in de kramp zit.

Bent u bang voor ongeregeldheden op 15 november?

Het is afwachten wat er gaat gebeuren tijdens de intocht. Er zal ruimte zijn om te demonstreren, maar op een daarvoor aangewezen plek. Ik wil niet dat demonstranten de veiligheid van bezoekers van de intocht in gevaar brengen. Daarom bereiden wij ons als gemeente op alle scenario’s voor.

Waarom komt u er nu mee naar buiten?

Volgende week publiceren we de vergunning die voor de intocht wordt afgegeven. Daarin staat ook de afweging die de gemeente heeft gemaakt tussen de belangen van mensen die Zwarte Piet als een inbreuk op het privéleven zien en mensen die het als traditie zien. Door nu al naar buiten te komen met hoe we invulling geven aan Zwarte Piet willen we deze afweging beter uitleggen.

Gebruikt u de aandacht voor Zwarte Piet niet als marketing voor uw eigen stad door stroopwafels en kaas te kiezen?

Nee, want we hebben hier meer dan kaas en stroopwafels en onze lokale ondernemers verkopen ook meer dan deze producten. Maar we staan wel bekend om onze kaas en zo kwamen we tot deze pieten. De aandacht had ik wel verwacht , mijn agenda was dinsdag leeggemaakt zodat ik iedereen te woord kon staan. Het is nou eenmaal een discussie die veel mensen interesseert.