Brits Lagerhuis stemt voor erkenning Palestina

Foto ANP/EPA/Alessandro Di Meo

Het Britse Lagerhuis heeft gisteravond de regering opgeroepen om Palestina als een onafhankelijke staat te erkennen. De stemming heeft vooral een symbolische waarde; de regering van premier Cameron heeft laten weten het officiële standpunt over Palestina niet te wijzigen.

Tijdens de stemming onthield meer dan de helft van alle Lagerhuisleden zich van stemming, waaronder premier Cameron en vertegenwoordigers uit zijn regering. 274 parlementariërs stemden voor de motie, twaalf waren tegen. Het ja-kamp bestond uit leden van Labour en van de Conservatieven.

Erkenning als dat bijdraagt aan vrede

Het officiële standpunt van de Britse regering luidt dat Palestina op dit moment niet wordt erkend als een staat, maar dat dit op termijn wel kan, mits dat helpt om een vrede te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen. De motie van gisteren was een initiatief van de oppositie. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw tegenover Reuters:

“Het doel is zeer simpel, gebaseerd op het idee dat erkenning van de staat Palestina naast die van Israël de druk zal opvoeren om te onderhandelen over een twee-staten-oplossing.

Het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen zit al een tijdje vast. De Palestijnse eenheidsregering van president Abbas voert op dit moment een internationale campagne om erkenning voor Palestina te krijgen.

Vorige week kondigde de Zweedse premier Stefan Lofven aan dat zijn regering Palestina als staat zal erkennen, waarmee het het eerste grote Europese land is dat de Palestijnse gebieden als staat erkent. Het is nog niet bekend wanneer dit zal zijn. De aankondiging leverde veel kritiek op van Israël. Ook de EU en VS waren niet blij met de aankondiging. Een Palestijnse staat kan alleen het resultaat zijn van onderhandelingen met Israël, zo luidt het standpunt van beide blokken.

Nederland erkent de Palestijnse staat niet, maar heeft wel sinds de Oslo-akkoorden van 1993 een Vertegenwoordiging op de Westelijke Jordaanoever voor de Palestijnse Autoriteit.