Bert Koenders nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Bert Koenders wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt de opvolger van Frans Timmermans, die naar Brussel vertrekt.

Koenders bij een bezoek aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert eerder dit jaar.
Koenders bij een bezoek aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert eerder dit jaar. Foto ANP/Martijn Beekman

Bert Koenders wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Frans Timmermans op, die naar Brussel vertrekt. Premier Mark Rutte ontvangt de PvdA’er vrijdag voor een gesprek, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De benoeming van Koenders, nu nog hoofd van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali, werd deze week verwacht. Timmermans neemt vrijdag afscheid als minister. Hij wordt namens Nederland lid van de Europese Commissie. Coalitiepartijen PvdA en VVD werden het weken geleden al eens over zijn opvolging, schreef politiek redacteur Mark Kranenburg zaterdag.

De formele bekendmaking liet eerst op zich wachten omdat het kabinet het Europees Parlement niet wilde bruuskeren door de opvolger van Timmermans aan te kondigen nog voordat de kandidaat-commissaris in Brussel door de volksvertegenwoordigers was gehoord.

Daarna was het Koenders die de boot afhield, schrijven Kranenburg en politiek redacteur Emilie van Outeren in een portret (€).

Hij is als speciale vertegenwoordiger van de VN nauw betrokken bij de vredesbesprekingen in Mali. Die mogen niet verstoord worden met een te vroege officiële aankondiging van zijn vertrek.

Koenders was van 2007 tot 2010 minister van Ontwikkelingssamenwerking. Kranenburg en Van Outeren:

Nu keert Koenders vanuit Afrika terug naar Nederland op de plek waar hij altijd al het liefst had willen zijn: het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees het hele portret (gratis voor abonnees): De woelige wereld van Bert Koenders

    • Laura Klompenhouwer