Barnas, Vegter en Van hee maken kans Anna Bijns Prijs

Dichter des Vaderlands Anne Vegter (Foto Roger Cremer)

De dichteressen Maria Barnas, Anne Vegter en Miriam Van hee zijn genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt.

Barnas is met de bundel Jaja de oerknal uit 2013 genomineerd. Hierover schrijft de jury:

“Het titelgedicht van Maria Barnas’ bundel Jaja de oerknal zou je programmatisch op kunnen vatten. ‘Hoe is het mogelijk dat dit in mijn mond past?’ schrijft ze. Het is de taal die het ons mogelijk maakt het hele universum in de mond te nemen. Barnas proeft de woorden in haar bundel heel zorgvuldig voor ze bij elkaar te zetten en kijkt vervolgens zelf met verwondering naar wat ze er in gevangen heeft, hoe de dingen pas in de woorden samenhang krijgen. Haar samenhang, voor even, alleen binnen het bestek van het gedicht. Haar in die exercitie te volgen is een groot genoegen.”

Vegter met de bundel Eiland berg gletsjer (2011). De jury:

“Avontuurlijke poëzie die wordt gekenmerkt door plastisch taalgebruik en door springerige montage van beelden en spreektonen. Vaak geestig. De kern van de bundel wordt gevormd door een lange reeks gedichten waarin op meeslepende toon een grote hartstocht wordt beschreven. Hierin wisselen tedere wreedheid en roekeloze overgave elkaar af. De bundel besluit met een lang gedicht waarin de dochter van Noach het verhaal van de zondvloed navertelt in een adembenemende monoloog.”

En Van hee met de bundel Ook daar valt het licht (2013):

“In sobere taal worden grote thema’s onder woorden gebracht. Een besef van de kwetsbaarheid van alle leven doortrekt de gedichten. Landschappen en mensen worden trefzeker getekend. Met mededogen wordt teruggekeken op gebeurtenissen in het verleden. De toon is meestal kalm maar de sfeer is vaak geladen. Gedichten waarin op subtiele wijze veel wordt gesuggereerd.”

De Anna Bijns Prijs wordt om de twee jaar, afwisselend aan een proza- of poëziewerk geschreven door een vrouw, uitgereikt.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 10.000. Twee jaar geleden ging de prijs naar proza-auteur Minke Douwesz. Lees hier een interview met haar.

De uitreiking van de Anna Bijns Prijs vindt plaats op dinsdag 11 november  in de Tolhuistuin in Amsterdam.