2Doc: Adèle Bloemendaal: Eens wil ik er van af zijn

NPO 2, 20.25-21.25u.

Toen ze tachtig werd, was Adèle Bloemendaal al die interviews beu. Maar als eenvoudig aow-trekker ging de eens zo eminente comédienne toch overstag voor de haar toegezegde cadeaubonnen en envelop met inhoud. En bovendien vond ze de attente interviewer, die tevens brood voor haar kocht en cadeautjes meebracht, toch wel aardig. Hooguit barstte ze soms in een schallende lach uit, als hij haar bijvoorbeeld vroeg of ze vaak aan de dood dacht. „Dat heeft geen zin”, antwoordde ze. „Je weet niet wanneer, je weet niet hoe ‘t is. Je rochelt, geloof ik, of niet?”

Maarten Mourik regisseerde vorig jaar de verrassende voorstelling Adèle, met Sanne Wallis de Vries en Paul Groot, en werd toen nieuwsgierig naar de echte Adèle Bloemendaal. Een groot interviewer is hij niet. Over haar vak gaat het nauwelijks. Zijn documentaire is vooral een verslag van zijn ontmoetingen met haar, inclusief mislukte afspraken, stiltes, interrupties en overleg over de plaatsing van de camera. Maar het blijft fascinerend haar te zien – te meer daar dit waarschijnlijk haar laatste interview was. Na de laatste opnamen werd ze getroffen door een beroerte. Haar zesde.

Henk van Gelder