Albert Heijn schreef een gedicht over Piet / heel het internet tweet

Foto ANP/Robin Utrecht

Albert Heijn was vorige week prominent in het nieuws toen de supermarktketen aankondigde dat Zwarte Piet uit alle reclame-uitingen wordt geschrapt. Vandaag publiceerde ‘s lands grootste kruidenier een heus Sinterklaasgedicht over de ontstane ophef. Gevolg: veel parodieën. Op rijm natuurlijk.

Albert Heijn maakte vorige week bekend Zwarte Piet te vervangen in alle advertenties en posters die de supermarktketen rondom Sinterklaas naar buiten brengt. In plaats daarvan zou Sinterklaas worden bijgestaan door een ongeschminkt jongetje.

Dat leidde tot veel verontwaardigde reacties: het beeld ontstond dat Piet helemaal niet meer welkom zou zijn in de winkels, terwijl op de producten in het assortiment de beeltenis van Piet niet zou verdwijnen. Het mocht niet baten, want op sociale media werd opgeroepen tot een boycot.

Albert Heijn heeft vanochtend daarom uitgepakt met een advertentie in de Nederlandse kranten waarin wordt gereageerd op de ophef. In stijl, met een gedicht aan Piet (en niet aan Zwarte Piet):

Uit het Algemeen Dagblad van vanochtend.

Het gedicht heeft geleid tot een aantal parodieën. Een kleine bloemlezing uit de reacties:

Twitter avatar vercouteren Bastiaan Vercouteren Beste #AlbertHeijn

Met zwenken en zwichten
Kun je de kloof niet dichten
Bij alle doelgroepen slijmen
Dat valt eenvoudig niet te rijmen

Twitter avatar MichielBlijboom Michiel Blijboom #albertheijn, neem een ander in de maling / u bent slechts bevreesd voor een omzetdaling
Twitter avatar TimCalis Tim Calis We zijn voor de kritiek gezwicht
Vandaar dit kutgedicht

Sint en Miet

#AlbertHeijn

Woordvoerder Dagna Hoogkamer van Albert Heijn over het gedicht:

“Vorige week is het misverstand ontstaan dat Zwarte Piet niet meer welkom is in de winkel. Dat is niet zo. We konden het vervolgens rechtzetten door met jullie te praten, of door een advertentie te plaatsen, wat nu dus is gedaan. De eerste reacties van onze klanten zijn positief. En dat was vorige week ook al het geval toen we de aankondiging op Facebook plaatsten.”

Vanwaar die keuze voor een gedicht?

“Een gedicht is onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas en het leek ons een goede manier om het zo recht te zetten. Ik heb het gedicht niet geschreven. Doet er ook niet toe wie dat heeft gedaan. Het was Albert Heijn.”

Piet schijnt vanuit Spanje reeds een reactie gestuurd te hebben:

Twitter avatar Mvan_berkel Maurice van Berkel Ah, een reactie uit Spanje. #gedicht #zwartepiet http://t.co/1qdvOjei2O