Nieuwe ebolabesmetting in Texas - ‘mogelijk meer gevallen’

Het Texas Health Presbyterian Hospital Dallas waar Thomas Eric Duncan werd behandeld, en waar een verpleger van Duncan het virus opliep.
Het Texas Health Presbyterian Hospital Dallas waar Thomas Eric Duncan werd behandeld, en waar een verpleger van Duncan het virus opliep. Foto AP/LM Otera

Een werknemer van het ziekenhuis in Texas waar vorige maand een man met ebola is behandeld, heeft het virus nu ook. Dat heeft het Texaanse departement van Volksgezondheid vandaag laten weten op basis van een voorlopige test. Mogelijk zullen er meer gevallen voorkomen onder medisch personeel.

De medewerker meldde zich vrijdagavond met koorts en wordt sindsdien in quarantaine behandeld. De uitslag van de eerste test kwam gisteravond laat binnen. De besmetting moet nog worden bevestigd door middel van een tweede test, meldt persbureau AP. Die wordt uitgevoerd bij het Center for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta en de uitslag zal later vandaag bekend worden gemaakt.

Update 22.09: Het CDC bevestigt dat de verpleegkundige ebola heeft, zo meldt AFP. Reuters meldt daarnaast dat er in Braintree, nabij Boston een patient in quarantaine is geplaatst nadat er ebola-symptomen werden gesignaleerd. De patiënt is recent nog in West-Afrika geweest.

Volgens het hoofd van het CDC Thomas Frieden is het protocol om de verspreiding van ebola tegen te gaan, niet nageleefd. Reuters meldt dat er wordt verwacht dat er nog meer medisch personeel besmet is geraakt. Frieden:

“We evalueren mogelijke blootstelling aan ebola onder het medisch personeel. Als deze persoon was blootgesteld aan het virus, kan dat ook betekenen dat anderen zijn blootgesteld.”

Volgens Frieden is er één medewerker die contact heeft gehad met de verpleegkundige op een manier waardoor ebola overgedragen kan worden. Die persoon wordt nu onderzocht.

Eerste eboladode in VS

Het nieuwe geval betreft een verpleegkundige die de Amerikaan Thomas Eric Duncan heeft behandeld. Duncan werd enkele dagen nadat hij op 20 september terugkwam uit Liberia ziek. Acht dagen na zijn terugkomst werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed afgelopen woensdag en werd daarmee het eerste dodelijke slachtoffer van ebola op Amerikaans grondgebied.

De vier mensen met wie Duncan samenwoonde zijn in quarantaine geplaatst en worden 21 dagen in de gaten gehouden. Dat is de incubatietijd van het virus.