Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Koerden stoppen opmars IS in Kobani

Een Turkse Koerd kijkt vanuit Turkije richting de rookpluimen boven Kobani.
Een Turkse Koerd kijkt vanuit Turkije richting de rookpluimen boven Kobani. Foto AP/Lefteris Pitarakis

Koerdische strijders hebben de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat in Kobani een halt toegeroepen. IS heeft sinds vrijdag geen terrein meer gewonnen in de Syrische grensstad, meldt persbureau AP op gezag van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

IS deed gisteren nog een poging de stad vanuit het zuiden aan te vallen. Die aanval werd afgeslagen. Daarbij vonden 36 IS-strijders de dood.

Een Koerdische activist in de stad vlak bij Turkije liet vandaag weten dat het “relatief rustig is”, afgezien van geweervuur van scherpschutters. IS zou inmiddels versterking hebben ingeroepen vanuit andere delen van Syrië.

De door de Verenigde Staten aangevoerde internationale coalitie tegen IS voerde de afgelopen weken luchtaanvallen uit op doelwitten van IS in Kobani. Het leek er deze week op dat het luchtoffensief niet genoeg was om de opmars van IS te stoppen.