Staat de wereld in brand? Volgens deze animatie is onze tijd juist vreedzaam

NRC-columnist Bas Heijne had het begin september over de ‘zomer van de haat’. Collega Louise O. Fresco ontkrachtte dat de week erna. Zij stelde dat we juist in de meest vreedzame tijd ooit leven. Voor wie dat moeilijk te bevatten vindt, maakte Kurzgesagt een animatie.

NRC-columnist Bas Heijne had het begin september over de ‘zomer van de haat’. Zijn collega Louise O. Fresco ontkrachtte (€) dat de week erna direct. Zij stelde dat we juist in de meest vreedzame tijd ooit leven. Voor wie dat moeilijk te bevatten vindt, maakte Kurzgesagt een animatie.

Want paradoxaal klinkt het zeker, geeft ook Kurzgesagt toe, een Duitse organisatie die zich specialiseert in het uitleggen van wetenschap via animatiefilmpjes. Conflicten in Oekraïne, Syrië, Irak, Zuid-Soedan, het lijkt soms wel alsof de hele wereld in brand staat. Maar dat is niet zo. Tenminste, niet feller dan vroeger.

Het aantal conflicten op dit moment in de wereld is eigenlijk bijzonder laag, laat Kurzgesagt zien. En er vallen steeds minder doden bij - terwijl de wereldbevolking juist groeit. Alle conflicten die momenteel woeden, zijn bovendien lokale conflicten of burgeroorlogen, geen oorlogen van twee landen tegen elkaar, stelt Kurzgesagt. En die laatste zijn over het algemeen dodelijker.

Geen wonder dus dat ook Steven Pinker zich vorig jaar in zijn Tinbergenlezing (€), afgedrukt in NRC Handelsblad, al optimistisch toonde en zei:

“Geloof het of niet – en ik weet dat de meeste mensen het niet geloven – maar we leven in de vredigste tijd van het bestaan van onze soort. Geweld is, op zijn zachtst gezegd, niet helemaal verdwenen en de afname hoeft niet voort te duren. Maar ik hoop u ervan te kunnen overtuigen dat de afname van geweld een hardnekkige historische ontwikkeling is.”