Opnieuw zware gevechten om Syrische stad Kobani

Mensen kijken naar de rook die opstijgt boven Kobani bij de Turks-Syrische grens. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Bij de Syrische grensstad Kobani gaan de gevechten tussen Koerdische strijders die de stad verdedigen en terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) onverminderd door. De slag om Kobani duurt voort ondanks de luchtaanvallen die de internationale coalitie uitvoert op IS-doelen.

Sinds afgelopen nacht voerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opnieuw zes aanvallen uit, meldt nos.nl.

Volgens een Koerdische bestuurder in Kobani, Ismet Sheikh Hasan, wordt vooral in het zuiden en oosten van de stad gevochten. De situatie is volgens hem nijpend, meldde persbureau AP eerder vandaag. IS zou de stad hebben omsingeld. De Koerden zeggen volgens nos.nl dat ze alleen vannacht al zeven aanvallen hebben afgeslagen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vechten de Koerdische strijders met alles wat ze hebben, maar zijn ze geen partij voor de beter bewapende IS-strijders.

Sinds half september de strijd om Kobani losbrak zijn al zeker vijfhonderd mensen om het leven gekomen. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn gevlucht en hebben in Turkije een veilig heenkomen gezocht.

Intussen groeit de internationale druk op Turkije om meer te doen om een slachting in de stad te voorkomen.

In de Duitse stad Düsseldorf gingen vandaag meer dan twintigduizend Koerdische immigranten de straat op om te protesteren tegen (IS) en om aandacht te vragen voor het lot van de stad Kobani. Volgens de politie is de betoging vreedzaam verlopen. In Duitsland wonen ongeveer een miljoen Koerden. De meeste kwamen in de jaren zestig naar Duitsland als gastarbeider.