Opinie

Ontwapenend

Youp

Voor de stichting ALS dook Máxima ooit in een smerige Amsterdamse gracht. Daarmee stond deze dodelijke kwaal in één keer op de kaart. De aandoening die ook bekend werd door de spraakmakende posters met daarop de aan de ziekte overleden patiënten. En natuurlijk door de wereldwijde actie met de beroemde emmers ijswater. Veel geld is er opgehaald. Geld dat broodnodig is voor onderzoek. De directeur van de stichting stortte een klein tonnetje van deze opbrengst op zijn privérekening omdat hij financieel een beetje scheef zat. Toen dat ontdekt werd, is de engerd uiteraard onmiddellijk ontslagen.

Deze week meldde hij dat het hem speet en dat hij het geld inmiddels had terugbetaald. Daarmee was voor hem deze smerige zaak gesloten. Hij vergat te vertellen dat hij de terugbetaalde poen ook weer gejat had bij een ander goed doel. Daar noemde hij het een lening. De benadeelde charitatieve instelling denkt daar anders over. Inmiddels is er aangifte gedaan en over een jaar lezen we ongetwijfeld in de krant dat zijn advocaat het een groot persoonlijk drama noemt. Hij vraagt vast en zeker om vrijspraak omdat de gluipkop al genoeg gestraft is. Hij kan in zijn woonplaats Wassenaar namelijk niet meer over straat. Alsof dat erg is. Nooit door Wassenaar lopen lijkt mij heerlijk.

Wat voor straf deze meneer verdient? Ik hoop op een creatieve rechter die hem minimaal tien jaar vastgebonden in een rolstoel laat toeren plus dat hij een keer per dag kopje onder moet in ijskoud water. In de zomer in een wak op de Noordpool en in de winter in de Amsterdamse gracht waar Máxima toen zwom. En hij moet elke dag minimaal een van de prachtige columns van mijn collega Pieter Steinz lezen. Die houdt ons wekelijks in deze krant hartverscheurend op de hoogte van hoe het is om een agressieve vorm van ALS te hebben. Iedere zaterdag lees ik hem als eerste en maak ik een diepe buiging dat Pieter de moed heeft zijn lijdensweg met ons te delen.

Ik weet dat een kat in het nauw rare sprongen maakt en dat mensen in geldnood soms wat moeten jatten. Maar til de belasting of een bank of je rijke baas of laat je adviseren door een van de geslepen consultants van de criminele organisatie KPMG. Bel voor mijn part Henk Krol, maar jat geen geld dat opgehaald is om een verschrikkelijke ziekte de wereld uit te helpen.

Hoop zo dat de rechter mijn advies volgt en de man inderdaad fysiek straft. Zoals ik er ook voor ben dat de over zijn eigen ijdelheid gestruikelde Fransje Timmermans door een rechter veroordeeld wordt tot het minimaal een jaar lang rondlopen met een zuurstofkapje voor zijn bakkes. Gewoon vierentwintig uur per dag, zodat hij in een geen enkele taal nog iets kan zeggen! Of gaat zijn advocaat ons vertellen dat Fransje ook al zwaar gestraft is omdat hij in dat stroperige Brussel hele dagen moet vergaderen over het paraffinegehalte in geurkaarsen en het blauw van de schimmel in de stilton en roquefort.

Waarom ik, pacifist bij uitstek een man van het woord, opeens voor fysiek straffen ben? Ik pas me aan. Ik wil mee blijven doen met mijn jonge collega-cabaretiers. Ik hoorde deze week dat de ene Nederlandse moppentapper de andere grappenmaker thuis heeft opgezocht om hem te dreigen met een stroomstootwapen. Het ging over een sinterklaasconference die de ene komiek eerst voor de VARA deed en die de andere nu gaat doen. Een stroomstootwapen! U leest het goed! Dat is zo’n ding waarmee ze koeien naar de slachtbank knetteren.

Ik doe dit jaar een oudejaarsconference. Freek deed dat al eerder. Hij nam het stokje ooit over van Wim Kan. Zullen Wim Kan en Corry Vonk toen met een windbuks in Muiderberg bij Freek en Hella voor de deur hebben gestaan? Kan ik een dezer dagen een met een kalasjnikov gewapende Seth Gaaikema verwachten? Ik heb de rolluiken vast besteld. Waar is de humor, meneer Sonneberg?

Of ik nog plannen voor een sinterklaasconference heb? Nee, ik ben te druk. Ik ga vanaf de dag dat de goedheiligman in het land is dagelijks een paar uurtjes rondhangen in een filiaal van Albert Heijn of de Hema. Hoe? Als Zwarte Piet natuurlijk. Dat heet humor. En dat ontwapent.