Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoogleraren: inperking vrije artsenkeuze mag niet

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD).
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Foto ANP/ Bart Maat

Volgens de Europese wet moeten patiënten zelf kunnen kiezen wie hun arts is en daarom kan minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) niet doorgaan met de inperking van de vrije artsenkeuze. Dat stellen althans twee hoogleraren recht in een onderzoek, dat in opdracht van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) is gedaan.

De plannen zullen volgens Gareth Davies, hoogleraar Europees recht, en Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht, in geen enkele rechtbank standhouden. Volgens hen zou de Europese Commissie zelfs verplicht zijn Nederland een boete te geven, schrijft persbureau Novum.

Het onderzoek wordt vandaag naar de Raad van State gestuurd. Die werd deze maand opgedragen om te toetsen of het controversiële plan aan de Europese regelgeving voldoet. Daarna zal de Eerste Kamer stemmen over de wijziging.

Schippers ontkent tot nu toe inperking

De SVHA, waarin meer dan 5.000 zorgverleners zijn vertegenwoordigd, noemt het onderzoek een duidelijk signaal naar minister Schippers. Maar Schippers heeft altijd gezegd dat de vrije artsenkeuze helemaal niet wórdt ingeperkt. Zij spreekt steeds van het bieden van meer mogelijkheden. De verwachting is dan ook dat ze als reactie op dit onderzoek dit zal herhalen.