Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Het is ook mijn traditie

Discriminatie of ‘gewoon een kinderfeest’. Gemengde stellen mengen zich in de discussie over Zwarte Piet.

Roetpiet, regenboogpiet of geen piet? Naarmate 5 december nadert, loopt de spanning op. Albert Heijn weert Zwarte Piet uit zijn winkels; het Centrum voor Volkscultuur wil hem juist op de lijst van cultureel erfgoed plaatsen. Volgende week buigt de Raad van State zich over het al dan niet racistische karakter van de knecht van Sinterklaas. De gemeente Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat zij zich bij het verlenen van een vergunning voor de intocht rekenschap hoort te geven van het mogelijk kwetsende effect van de Zwarte Piet-figuur. NRC vroeg zes gemengde stellen hoe zij dit debat ervaren. „Eigenlijk is het de witte Nederlander tegen die Ander. Maar daarmee bedoelen ze opeens ook mijn man en kinderen.”

Als onderdeel van zijn fotoproject ‘Stellen’ fotografeert de Amsterdamse fotograaf George Maas stellen met een groot verschil in huidskleur.