‘Gevaarlijk’ ADHD-medicijn al jaren veel voorgeschreven

Volwassen ADHD-patiënten krijgen van psychiaters op grote schaal een medicijn dat de geneesmiddelenautoriteit in 2011 als te gevaarlijk heeft gekwalificeerd. Dit meldt radioprogramma Argos (VPRO-VARA) vandaag. Het medicijn Concerta werd de afgelopen twee jaar voorgeschreven aan zeker 25.000 patiënten.

Bij het Lareb, de instantie die bijwerkingen van medicijngebruik registreert, kwamen tot dusver 325 meldingen binnen. Daaronder waren vier mensen die een hartinfarct kregen na inname en vijftien meldingen van hartkloppingen. De geneesmiddelenautoriteit waarschuwde in 2011 voor bijwerkingen van Concerta, zoals hart- en vaatproblemen en agressie. Zij wees een aanvraag van de fabrikant voor toepassing van het middel bij nieuwe (volwassen) gebruikers af.

Opnemen in beroepsrichtlijnen

Ondanks de afwijzing door de geneesmiddelautoriteit wil een speciale commissie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie het medicijn in de beroepsrichtlijnen laten opnemen als eerst aangewezen middel voor behandeling van volwassenen met ADHD. Sandra Kooij, voorzitter van die ‘richtlijnencommissie’, zegt in de uitzending dat het “onterecht” is dat het middel door autoriteiten als onveilig wordt gezien. Kooij: “Het is niet rationeel, ik zeg dat het angst is voor de diagnose. Uit onkunde en onbekendheid.”

Het is hoogst ongebruikelijk een niet goedgekeurd medicijn voor te schrijven. Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van de Universiteit van Amsterdam denkt zelfs dat het opnemen van zo’n middel in de beroepsrichtlijnen “misbruik van de regels” is.

IGZ: soms een meerwaarde

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat in het radioprogramma weten dat medicijnen die door het College Beoordeling Geneesmiddelen als onveilig worden beschouwd voor individuele patiënten “een meerwaarde” kunnen hebben. De Inspectie ziet er ook geen probleem in dat de beroepsgroep het middel in de eigen richtlijnen wil opnemen als eerst aangewezen middel. De woordvoerder: “De beoordeling van de inspectie richt zich op de vraag of de artsen tot een deugdelijke risicoschatting zijn gekomen en of er voldoende maatregelen worden genomen om de risico’s te beheersen of te elimineren.”

In Nederland heeft naar schatting 3 tot 5 procent van de bevolking ADHD. Impuls, de vereniging voor volwassenen met ADHD, meldt dat voor 50 tot 70 procent van de patiënten het middel metylfenidaat effectief is. Dat is de grondstof voor het door de geneesmiddelenautoriteit afgewezen medicijn.