Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Adri Duivesteijn stapt in mei uit senaat

PvdA-senator Adri Duivesteijn een jaar geleden aan het woord tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-politicus Adri Duivesteijn gaat in mei niet verder met zijn werkzaamheden in de Eerste Kamer. Na de verkiezingen voor de senaat stopt hij. Duivesteijn is al enige tijd ongeneeslijk ziek.

NRC-verslaggever Tom-Jan Meeus schrijft (€) vandaag in NRC Handelsblad dat bekend is dat Duivesteijn na deze termijn stopt. Ook de NOS bracht dit nieuws later vandaag naar buiten.

De 64-jarige Duivesteijn werd vooral bekend door zijn verzet tegen de verhuurdersheffing in het woonakkoord vorig jaar. In de zogenoemde ‘nacht van Duivesteijn’ wilde hij tegen aangekondigde kabinetsplannen stemmen, maar na enkele uren debat werd hij door minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) op andere gedachten gebracht. Hierdoor werd een mogelijke kabinetscrisis voorkomen.

Duivesteijn was twaalf jaar Kamerlid. Van 2006 tot vorig jaar was hij wethouder van volkshuisvesting in Almere. Hij verliet die post voor een plek in de senaat. Gezondheidsredenen speelden toen een rol. Duivesteijn wordt sinds 2006 behandeld aan prostaatkanker.