Weer massagraven gevonden in Mexico, 26 politieagenten opgepakt

Betogers en leden van Amnesty International houden foto's omhoog van de vermiste studenten tijdens een demonstratie bij het kantoor van de Mexicaanse hoofdaanklager.
Betogers en leden van Amnesty International houden foto's omhoog van de vermiste studenten tijdens een demonstratie bij het kantoor van de Mexicaanse hoofdaanklager. Foto Reuters/Bernardo Montoya

Twee weken nadat in het Mexicaanse Iguala 43 studenten spoorloos verdwenen na rellen met de politie, zijn bij de stad weer vier massagraven aangetroffen. Ouders van de vermisten protesteren bij de lerarenopleiding waar de studenten op zaten. Ze eisen duidelijkheid over wat er is gebeurd met hun kinderen.

Inmiddels zijn in verband met de vermissing 34 mensen gearresteerd, kondigde hoofdaanklager Jesus Murillo Karam gisteren aan. Onder hen zijn 26 politieagenten, meldt persbureau AP. De verdachten zetten de politie op het spoor van de vier nieuwe graven. Daar werden 28 verkoolde lichamen aangetroffen. Nader forensisch onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad gaat om stoffelijke overschotten van de studenten.

Samenwerking politie en kartel

Studenten van een lerarenopleiding nabij Iguala kwamen op 26 september naar de stad om geld te vragen voor hun studie. Uit angst dat de studenten een toespraak van de vrouw van de burgemeester zouden verstoren, werd de politie op ze afgestuurd. De politie, volgens federale autoriteiten geïnfiltreerd door kartelleden, schoot zes studenten en omstanders dood. Volgens ooggetuigen zijn de studenten overgedragen aan kartelleden, die de jongeren vermoedelijk hebben vermoord en verbrand.

Afgelopen weekend werd bij Iguala een massagraf ontdekt met 28 lichamen. Woensdag zijn tienduizenden Mexicanen de straat op gegaan uit woede over de verdwijning. De zaak vormt een steeds groter probleem voor president Enrique Peña Nieto. Opeens is er volop aandacht voor iets wat de regering graag negeert: lokale overheden zijn in veel steden en dorpen in Mexico verstrengeld met drugskartels.

    • Laura Klompenhouwer