David Bowie, James Bond en herfstvakantietips

Beeld uit de trailer voor documentaire 'David Bowie: Five Years'.
Beeld uit de trailer voor documentaire 'David Bowie: Five Years'. Screenshot YouTube

De r zit weer in de maand, de blaadjes beginnen van de bomen te vallen en de kachel mag weer aan: dit weekend begint voor velen de herfstvakantie. En hoe beter die herfstvakantie in te luiden dan met een boel nieuwe tentoonstellingen, een muziekdocumentaire en een Culturele Zondag?

DOCUMENTAIRE // David Bowie: Five Years

zaterdag 11 oktober, 21.25-22.35u, NPO 3

David Bowie: de man, de mythe, de legende. Of misschien is Bowie wel beter bekend als Ziggy Stardust of The Thin White Duke. Hoe dan ook: in de documentaire ‘David Bowie: Five Years‘ van Francis Whately krijg je alles wat je ooit wilde weten over Bowies creatieve visie. Die presenteert Whately via vijf cruciale (losstaande) jaren uit Bowies omvangrijke carrière, met name uit de periode tussen 1971 en 1983. De documentaire, die in mei op BBC2 zijn première beleefde, toont zeldzame opnames van interviews met en optredens van Bowie bij de BBC.

http://youtu.be/IJrLec4RBXY

TENTOONSTELLING // Over de toekomst van mode

vanaf 11 okt t/m 18 januari 2015, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam (11 oktober gratis toegang, daarna 2 euro toeslag)

De toekomst van de mode is nu, betoogt de nieuwe tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now‘, die zaterdag feestelijk opent met gratis toegang voor iedereen in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. In die tentoonstelling maak je als bezoeker een reis door de meest innovatieve mode van over de hele wereld en zie je creaties van onder meer Viktor&Rolf (NL), Rejina Pyo (Korea) en Hussein Chalayan (Cyprus). Maar er zijn ook accesoires, video’s en installaties te zien. Zes ontwerpers maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. De tentoonstelling onderzoekt de kritische houding die jonge mode-ontwerpers wereldwijd aannemen ten aanzien van ‘het mode-systeem’ en de rol van kleding in de moderne maatschappij, aldus het museum.

Bekijk hier wat één van de deelnemende ontwerpers Rejina Pyo heeft te zeggen over mode:

HERFSTVAKANTIE // Doe eens dingen met je kinderen

diverse locaties, vanaf zaterdag 11 oktober t/m zaterdag 18 oktober

Morgen (of misschien vanmiddag al, als je kind uit school komt) begint de herfstvakantie. Tot en met 18 oktober mag je als ouder weer bedenken hoe je je kroost kunt entertainen. Daar helpen wij bij nrc.nl graag bij. Zie hieronder alvast een kleine selectie aan activiteiten. Ook leuk voor ouders.

  • Mexicaanse trekpop maken in Tropenmuseum: Het jaarlijkse dodenfestival in Mexico wordt feestelijk gevierd met versierde skeletjes. In het Amsterdamse Tropenmuseum kun je je eigen feestelijk versierde skelet maken, in de vorm van een trekpop.
  • Cinekid festival workshops: Ga uit je bol in het medialab met de speciale workshops tijdens het Cinekid kinderfilmfestival. Het thema van het mediablab is dit jaar Superhuman en daar kun je 75 workshops volgen over onder meer leren vliegen als een vogel, bacteriën kweken en je eigen superkrachten ontwikkelen, maar ook leren presenteren. Elke dag is er wel iets te doen, voor de allerkleinsten (3 - 6 jaar) tot de vroege pubers (14 jaar).
  • Oorwurmconcert in het Concertgebouw: een oorwurm is een liedje dat zich - net als de beestjes - ‘vastbijt’ in je oor en níet meer uit je hoofd wil. Onder leiding van dirigent Ton Koopman en zijn dochter Marieke hoor je in dit familieconcert hoe dat bij vroeger al werkte bij bekende barokcomponisten zoals Bach, Vivaldi, Mozart en Haydn al ging.

Meer herfstvakantietips? Even Googelen.

TENTOONSTELLING // De naam is Bond, James Bond

vanaf zondag 12 oktober t/m 8 februari 2015, Kunsthal, Rotterdam

Vanaf zondag kun je alles leren over de stijl van de bekendste Britse geheimagent ooit, want dan opent de tentoonstelling ‘Designing 007: Fifty Years of Bond Style‘. En wat kun je allemaal bekijken? Denk aan meer dan 500 gadgets, kostuums, iconische auto’s, story boards, grafische ontwerpen, rekwisieten van filmopnames (zoals de fameuze Golden Gun), en natuurlijk vele filmfragmenten.

BELEVEN // Culturele Zondag: In de Ban van de Man

zaterdag 11 en zondag 12 oktober, diverse locaties, Utrecht

Morgen en overmorgen is Utrecht in de ban van de man. Zes keer per jaar vinden er namelijk Culturele Zondagen plaats, en deze (met stiekem de zaterdag erbij) keer wordt de man “gefileerd, binnenstebuiten gekeerd en voorzien van commentaar” middels een gevarieerd programma van muziek, cabaret, theater, talkshows, workshops, lezingen en exposities. Herensociëteit De Vereeniging is zondag voor één keer ook toegankelijk voor vrouwen, als Raoul Heertje gastheer speelt bij een special over mannenhumor, mannenvriendschap en mannenzaken. Dus vrouwen, schuif aan, misschien leren we er nog wat van. Bekijk de interactieve kaart voor alle locaties en het uitgebreide programma voor alles wat je ooit over mannen wilde leren.