Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte: Timmermans heeft geen fout gemaakt met woord ‘raket’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft geen fout gemaakt door het woord ‘raket’ te gebruiken in het tv-programma Pauw toen het ging over het neerhalen van vlucht MH17. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie.

Foto ANP / Bart Maat

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft geen fout gemaakt door het woord ‘raket’ te gebruiken in het tv-programma Pauw toen het ging over het neerhalen van vlucht MH17. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie.

Timmermans zat woensdag aan tafel bij Pauw en zei over vlucht MH17 dat de inzittenden de “raket niet hebben zien aankomen”. Het officiële standpunt van het kabinet is dat het nog onduidelijk is of het vliegtuig is neergehaald door een raket. Volgens Rutte herhaalde Timmermans een vraag van interviewer Jeroen Pauw en richtte hij op een “ander element in de discussie”.

“Als hij daar de vragen herhaalt en zich concentreert op een ander onderdeel in de discussie dan vind ik dat niet verwijtbaar.”

Rutte benadrukte dat nog altijd niet duidelijk is of vlucht MH17 op 17 juli in het oosten van Oekraïne is neergehaald door een raket.

“Het zou een raket kunnen zijn, maar dat weten we niet. Wij baseren ons op objectieve, zorgvuldig tot stand gekomen rapporten.”

Naar aanleiding van Pauw ontstond veel ophef over de opmerking van Timmermans dat er een zuurstofkapje op een MH17-slachtoffer was aangetroffen. Timmermans bood daar later zijn excuses voor aan. Rutte zei dat Timmermans een grote fout had gemaakt door te spreken over het zuurstofkapje. Maar die opmerking heeft Timmermans inmiddels rechtgezet, zei de premier verwijzend naar de spijtbetuiging van de minister.

Rutte nog altijd boos over slechte toegang tot rampplek

Rutte is nog altijd “woest” dat Nederlandse onderzoekers nooit “fatsoenlijk” toegang hebben gekregen tot de plek in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 deze zomer neerstortte, schrijft persbureau Novum.

“We hebben nog steeds niet de kans gekregen daar zelf fatsoenlijk onderzoek te doen. Ik neem daarom niets terug van mijn woorden.”

De premier verwees daarmee naar zijn woorden vlak na de ramp. Rutte noemde het gedrag van mensen die “tussen de brokstukken lopen te rotzooien met de persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers” toen “ronduit walgelijk”. Op dit moment is de situatie op de rampplek nog altijd onveilig. “Daar zijn 298 mensen omgekomen die daar helemaal niets mee te maken hadden.”

Hoewel de kans groot is dat onderzoekers vanwege de onveilige situatie pas na de winter terug kunnen keren, houdt Rutte de wens op korte termijn terug te keren naar het rampgebied om de resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen veilig te stellen. Hoop lijkt Rutte te putten uit het feit dat de winter dit jaar laat zijn intrede doet in Oekraïne.

Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft het kabinet het lokale agentschap voor rampenbestrijding in Donetsk, de SES, opdracht gegeven aan de slag te gaan in het rampgebied.

“De SES kan daar wel werk doen. Daarom hebben we hen nu gevraagd om in ieder geval persoonlijke bezittingen terug te brengen.”

Nog tien nieuwe slachtoffers geïdentificeerd

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte vanmiddag bekend dat het identificatieteam in Hilversum afgelopen week tien slachtoffers van de vliegramp Oekraïne geïdentificeerd heeft. Zeven van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. In totaal zijn nu de stoffelijke resten van 272 inzittenden geïdentificeerd; 26 lichamen zijn nog niet aan een naam gekoppeld. Het ministerie blijft benadrukken dat het identificatieproces nog een tijd kan duren.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Rutte “het gedrag van pro-Russische separatisten toen ‘ronduit walgelijk’” had genoemd. Hij heeft het in de betreffende persconferentie op 19 juli niet gehad over pro-Russische separatisten. Het rampgebied werd wel beheerst door separatisten. De toegang tot het terrein werd door hen gecontroleerd.