Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Sinterklaasintocht in Amsterdam met deels geschminkte Pieten

Bij de komende Sinterklaasintocht in Amsterdam zal “een substantieel deel” van de Zwarte Pieten niet volledig geschminkt zijn, maar alleen een paar roetvegen op het gezicht hebben. De Pieten zullen geen oorringen dragen en hebben geen “dik rood geschminkte” lippen. En hij mag geen onderdanige knecht zijn.

Een Roetpiet, zoals die wellicht in Amsterdam te zien zal zijn
Een Roetpiet, zoals die wellicht in Amsterdam te zien zal zijn Foto ANP / Roos Koole

Bij de komende Sinterklaasintocht in Amsterdam zal “een substantieel deel” van de Zwarte Pieten niet volledig geschminkt zijn, maar alleen een paar roetvegen op het gezicht hebben. De Pieten zullen geen oorringen dragen en hebben geen “dik rood geschminkte” lippen. En hij mag geen onderdanige knecht zijn.

Dat zijn de afspraken die burgemeester Van der Laan heeft gemaakt met het Intocht Comité Amsterdam. De burgemeester verwijst naar deze afspraken in een brief die hij het comité stuurde ter begeleiding van de vergunning voor de Sinterklaasintocht die het op 16 november organiseert.

In de brief, die hij vandaag ook aan de gemeenteraad zond, schrijft Van der Laan dat hij de vergunning voor de intocht verleent hangende een procedure bij de Raad van State. Donderdag wordt daar het beroep behandeld dat de stad heeft aangespannen tegen een rechtbankvonnis van deze zomer. Daarin werd bepaald dat Amsterdam bij het verlenen van dezelfde vergunning voor 2013 ten onrechte geen rekening had gehouden met de “inbreuk op het privéleven” die de figuur van Zwarte Piet kan maken met zijn door sommigen als racistisch ervaren voorkomen en gedrag.

Van der Laan heeft bij het verlenen van de vergunning voor dit jaar wel een afweging gemaakt tussen de belangen van degenen die stellen „dat de figuur van Zwarte Piet een racistisch fenomeen is dat geen onderdeel zou moeten uitmaken van het Sinterklaasfeest” en de mensen die zeggen dat Zwarte Piet en Sinterklaas “figuren in een sprookje” zijn en “niet discriminatoir laat staan racistisch”.

Zijn conclusies: “Zwarte Piet (moet) onderdeel kunnen blijven uitmaken van de Sinterklaasintocht” en “over de figuur van Zwarte Pieten (hoeven) geen voorschriften in de vergunning worden opgenomen”. Waarbij de burgemeester opmerkt dat Piet er in 2014 niet hetzelfde zal uitzien als voorheen. “Zwarte Piet evolueert in zijn uiterlijk.”