Oost-Europees rundvlees van de markt gehaald om miltvuur

Een partij rundvlees die vanuit Polen is geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij wordt uit voorzorg van de markt gehaald. Twee karkassen uit de partij vlees zijn afkomstig van een veehouderij waar later de infectieziekte miltvuur is vastgesteld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat de partij bestond uit Poolse en Slowaakse karkasdelen. De runderen zijn op 19 september in Polen geslacht. Ruim een week later werd miltvuur vastgesteld bij het bedrijf waar twee Slowaakse runderen vandaan kwamen.

Het risico voor de consument is volgens de NVWA ‘zeer klein’, maar omdat het vlees niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften, neemt de NVWA de partij toch uit de handel.

Van de Slowaakse karkassen in de zending is nog ruim 365 kilo op het bedrijf aanwezig. De resterende zeven ton is geleverd aan negentien bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië. De bedrijven zijn op de hoogte gebracht en moeten melden wat ze met het vlees gedaan hebben zodat het uit de handel kan worden gehaald. De NVWA ziet hierop toe.