Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Ook op de Frankfurter Buchmesse is Ida Simons een grote verkoophit

Foto ANP

Dé Nederlandse verkoophit op de Frankfurter Buchmesse – de jaarlijks gehouden belangrijkste boekenbeurs ter wereld – is De dwaze maagd van de Nederlands-Joodse schrijfster Ida Simons. Dat schrijft Toef Jaeger vandaag in NRC Handelsblad.

De rechten van de door uitgeverij Cossee herontdekte roman uit 1959 zijn op de Buchmesse in Frankfurt al aan zes landen verkocht. Daarvoor hebben negen andere landen de rechten van de enige roman van Ida Simons verworven. Een detail: op de Buchmesse worden de boeken niet echt verkocht. Eva Cossee:

„Ik verwacht contracten af te sluiten na Frankfurt.”

Behalve Ida Simons doen auteurs als Herman Koch, Luuk van Middelaar, Nina Weijers en Murat Isik het goed, aldus het Nederlandse Letterenfonds.

Koopdrift

Opvallend is de koopdrift van Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van ex-De Bezige Bij uitgever Robbert Ammerlaan. Hij ‘koopt veel’, schrijft Jaeger, zoals de memoires van de Amerikaanse componist Philip Glass (1937). Meer is nu nog niet duidelijk. Ammerlaan was onbereikbaar voor commentaar.

Schwerpunkt

De Frankfurter Buchmesse is met jaarlijks zo’n 280.000 bezoekers de grootste Boekenbeurs ter wereld. In 2016 staat de boekenbeurs, voor het eerst sinds 1993, in het teken van de Nederlandstalige literatuur. Voor schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Hugo Claus leverde dat in 1993 veel internationale belangstelling op. Finland is dit jaar schwerpunkt van de Buchmesse, volgend jaar Indonesië.

Abonnees kunnen de hele reportage van Toef Jaeger hier lezen.