Leden motorclub vechten in Syrië - IS heeft groot deel Kobani in handen

Foto ANP / Vincent Jannink

Drie leden van de motorclub No Surrender vechten in Syrië mee met de Koerden tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS), zo bevestigt de club aan de NOS. De mannen komen uit Rotterdam, Amsterdam en Breda.

Volgens de club zijn de drie leden naar Syrië vertrokken omdat ze willen strijden tegen onrecht. Op internet is een filmpje te zien waarin een van de leden van de club wordt geïnterviewd. Op Twitter staat ook een foto van dezelfde man:

Twitter avatar KoerdenNL Koerden in NL Ron uit Nederland heeft zich bij de Koerden aangesloten om het IS ongedierte te bestrijden. Respect! http://t.co/xES1nmJg8h

IS heeft groot deel van Kobani veroverd

IS zou inmiddels bijna de hele ‘Koerdische veiligheidswijk’ in handen hebben, zo zeggen Koerdische activisten en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In deze wijk staan de hoofdkwartieren van de Koerdische strijders, het hoofdbureau van politie en diverse overheidsgebouwen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft IS al zo’n veertig procent van de stad in handen.

De VN waarschuwen vanavond voor een slachtpartij als de stad valt. De in juli benoemde VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura riep in Genève de genocide in Rwanda in 1994 en in Srebrenica in 1995 in herinnering. Hij riep de wereld op te voorkomen dat een dergelijke catastrofe nog eens plaatsheeft. Als de stad in handen van IS valt ‘dan weten we waartoe ze in staat zijn’, aldus de Italiaans-Zweedse diplomaat.

“Als er een dergelijke acute dreiging voor burgers is, dan kunnen en mogen we niet blijven zwijgen. Herinnert u zich Srebrenica? Wij wel. We vergeten nooit. En wellicht zullen we dit ons zelf nooit vergeven.”

Turkije gaat oppositie Syrië trainen

Het Amerikaanse leger liet eerder vandaag weten dat het twee trainingsfaciliteiten heeft vernietigd. Gisteren voerde het negen luchtaanvallen uit in Syrië op doelen van IS, zes daarvan lagen ten zuiden van Kobani. Daarbij werden twee gebouwen van IS getroffen, evenals een tank en een zwaar machinegeweer. Drie aanvallen troffen een gebied ten noorden van de stad. Daarbij werden twee gebouwen, bezet door IS, getroffen.

IS bestookte vandaag een Syrische grenspost bij Turkije in de hoop deze in handen te krijgen. Aan de Turkse zijde van de grens waren explosies en geweerschoten te horen. Turkije maakte bekend vandaag dat het de oppositie in Syrië gaat trainen. De VS gaan daarover volgende week overleggen met Ankara.