Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi krijgen Nobelprijs voor de Vrede

Foto Reuters / Carlo Allegri

De Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi hebben vandaag de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dat heeft het Nobelcomité zojuist in Oslo bekendgemaakt. Het Nobelprijscomité lijkt daarbij met opzet te hebben gekozen voor een oudere man en een jonge vrouw, een hindoe en een moslim, een Indiër en een Pakistani.

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize BREAKING NEWS: The #nobelprize2014 in Peace is awarded to Indian Kailash Satyarthi and Pakistani Malala Yousafzay http://t.co/W1K0rh9An6

Het comité zegt in een verklaring:

“[Het comité] kent de Nobelprijs voor de Vrede toe aan Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en hun roep om educatie van kinderen. Kinderen moeten naar school gaan en niet financieel worden geëxploiteerd. In derdewereldlanden is 60 procent van de bevolking onder de 25. Het respecteren van de rechten van kinderen en jonge mensen is een belangrijke voorwaarde voor wereldwijde vrede.”

Waar kennen we Malala ook alweer van?

Malala (17) werd in oktober 2012 bij een aanslag van de Pakistaanse Talibaan door haar hoofd geschoten, maar overleefde. Volgens de Talibaan verspreidde Malala met haar pleidooi voor onderwijs voor meisjes “westers gedachtegoed”. Bovendien had ze openlijk kritiek op het feit dat de Talibaan tegen onderwijs voor meisjes waren.

Malala werd na de aanslag in Groot-Brittannië behandeld en groeide na haar herstel uit tot een wereldwijd icoon van de strijd voor meisjesonderwijs. Ze ontving onder meer de Kindervredesprijs in Den Haag en de Sacharovprijs, de belangrijkste prijs voor mensenrechten in Europa.

Onze wetenschapsredactie Twittert over de keuze van Malala:

Twitter avatar nrcwetenschap nrcwetenschap Dus toch: de jonge Malala is een van de ontvangers van de Vredesprijs! http://t.co/Ee66hITa8W
Twitter avatar nrcwetenschap nrcwetenschap Eerste reactie op de wetenschapsredactie: wat een zware last voor Malala Yousafzai. Maar een goede (en veilige) keuze.
Twitter avatar nrcwetenschap nrcwetenschap Tweede reactie op de wetenschapsredactie: dit is de jongste Nobellaureaat ooit.

Kwart eeuw strijd tegen kinderarbeid

De 60-jarige Indiër Kailash Satarthi strijdt al een kwart eeuw tegen kinderarbeid. Zijn organisatie Bachpan Bachao Andolan heeft door de jaren heen duizenden kinderen bevrijd, die werden uitgebuit in onder meer tapijtfabriekjes en baksteenbakkerijen. India kent vanouds veel kinderarbeid, vooral op het platteland.

Satyarthi en zijn medewerkers bevrijdden de kinderen dikwijls door middel van invallen bij fabriekjes. Daarbij vielen soms klappen en ook hijzelf raakte daarbij wel eens gewond. Vooral in de beginjaren stuitte Satyarthi dikwijls op tegenwerking van de Indiase autoriteiten, die soms de belangen van fabriekseigenaren en politici lieten prevaleren boven die van arme kinderen.

Ook moest Satyarthi zich in de jaren ’90, als voorman van Zuidaziatische Coalitie tegen de Horigheid van Kinderen (SAACS), verantwoorden voor de rechter omdat hij een grote tapijtenfabriek zou hebben belasterd. Satyarthi heeft zich internationaal eveneens ingezet voor de bestrijding van kinderarbeid, onder meer in de Global March Against Child Labor, die ook door de Nederlandse Novib financieel werd gesteund.

Op YouTube staat een documentaire (in twee delen) over zijn werk:


278 nominaties

Het Nobelcomité ontving dit jaar 278 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede, 47 keer ging het om een organisatie. 278 is het hoogste aantal kandidaten ooit. Het vorige record stamt van vorig jaar; toen kreeg het comité 259 nominaties binnen.

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize The Norwegian Nobel Committee has this year received the highest number of candidates ever: 278 #nobelprize2014 #Peace
Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize The Norwegian Nobel Committee has received 278 candidates for the 2014 Nobel Peace Prize. 47 of these are organizations.
Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize The nominations and the opinions written by the members of the Norwegian Peace Nobel Committee each year are kept secret for 50 years.