IS rukt op in Kobani - VS vernietigen doelen IS in Syrië

Rook boven Kobani waar gevochten wordt tussen IS en Koerden.
Rook boven Kobani waar gevochten wordt tussen IS en Koerden. Foto Reuters / Umit Bektas

Strijders van Islamitische Staat rukken op in de Syrische stad Kobani. IS zou nu 40 procent van de stad in handen hebben, waaronder het deel waar de lokale overheid huist, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens Rami Abdulrahman, de persoon achter het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, is het gedeelte van de stad ingenomen waar het lokale Koerdische bestuur gebouwen heeft staan. Daarmee heeft IS bijna de complete controle over het zogeheten “security quarter” in de stad.

Update 15.20: het Amerikaanse leger zegt dat het twee trainingsfaciliteiten en voertuigen van IS heeft vernietigd.

Grenspost met Turkije bestookt

IS bestookt ook een Syrische grenspost met Turkije bij Kobani. Dat hebben een Koerdische politicus en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag laten weten.

De Koerdische lokale politicus Idriss Nassan denkt dat IS de post wil veroveren om Kobani te omsingelen en af te sluiten van de buitenwereld. Op die manier zouden Koerdische strijders de stad niet meer in of uit kunnen.

Vijfhonderd burgers zitten vast in Kobani

Zeker vijfhonderd burgers zitten vast in de belegerde Syrische grensstad. Zij lopen het risico te worden afgeslacht als de stad in handen valt van de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura vandaag gezegd.

In Genève zei De Mistura dat uit een analyse van de Verenigde Naties is gebleken dat slechts een klein deel van Kobani nog toegankelijk is voor mensen die de stad in of uit willen.

In de stad zitten zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd ouderen en andere burgers vast. Nog eens tien- tot dertienduizend mensen zitten vast in een gebied in de buurt van de stad, vlak bij de Turks-Syrische grens.

Luchtaanvallen op Kobani lastig

Gisteren werd al bekend dat de vooruitzichten voor de stad ‘op dit moment somber’ zijn, hoewel de VS inmiddels begonnen zijn met bombarderen. Doelwitten zijn echter moeilijk vast te stellen, omdat IS zich begeeft onder de burgerbevolking.

De strijd om Kobani is niet alleen een strijd tussen Koerden en IS, Turkije volgt de ontwikkelingen vanaf de grens op de voet en een overwinning van IS in Kobani geeft ook aan dat het Westen in sommige gevallen met bombardementen weinig kan uitrichten.

IS belegert Kobani al sinds september

IS is sinds medio september bezig met een opmars richting Kobani. De terroristische organisatie wist al meerdere dorpen in de omgeving te veroveren. Bij het geweld zijn al meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen. Meer dan 200.000 mensen zijn naar Turkije gevlucht.