‘Ex-militair ronselde voor jihad op basis Volkel’

Een ex-militair heeft op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant geprobeerd zijn voormalige collega’s te ronselen voor de jihad. Het incident is begin deze week bij de de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) gemeld, schrijft de Telegraaf.

Het exterieur van de militaire vliegbasis Volkel.
Het exterieur van de militaire vliegbasis Volkel. Foto ANP/Bart Maat

Een oud-militair heeft op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant geprobeerd zijn voormalige collega’s te ronselen voor de jihad. De luchtmacht heeft het incident begin deze week bij de de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gemeld en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), schrijft de Telegraaf. De zaak wordt nu onderzocht.

De geradicaliseerde man, die op de vliegbasis heeft gewerkt, benaderde zijn oud-collega’s onder meer via de mail. Bronnen spreken tegenover de krant over “ronselpraktijken, die heel bedreigend overkwamen”. Tegen de tijd dat er actie werd ondernomen, was de verdachte echter “al gevlogen”, zegt een bron. Om wie het gaat is niet duidelijk, maar het zou gaan om een burger.

Geen commentaar

Zowel de vliegbasis, de MIVD als Defensie geeft geen commentaar. Zij onderzoeken de zaak. “Maar we kunnen wel aangeven hoe Defensie hiermee omgaat”, zegt een woordvoerder van de MIVD.

“Nu we zo actief zijn in het Midden-Oosten hebben we voorzorgsmaatregelen genomen voor de veiligheid van ons personeel. Een van die maatregelen is inmiddels algemeen bekend: niet reizen in uniform.”

Het hogere veiligheidsbewustzijn zorgt ervoor dat personeel goed reageert bij dit soort incidenten, aldus de zegsman.

“Er wordt dus snel ingegrepen bij incidenten en zo houden we onze krijgsmacht veilig.”

F-16’s van de vliegbasis doen mee aan de strijd van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. De afgelopen dagen hebben de straaljagers bombardementen op IS-doelen uitgevoerd. Op Volkel werken zo’n 1500 mensen. Het is de enige locatie in Nederland waar kernwapens zouden kunnen liggen, al is door Defensie nooit bevestigd of die er ook werkelijk liggen.