Duizenden demonstranten protesteren weer in Hongkong

Demonstranten gingen vandaag weer massaal de straat op in Hong Kong.
Demonstranten gingen vandaag weer massaal de straat op in Hong Kong. Foto AFP / Xaume Olleros

In Hongkong zijn vandaag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om democratisering van het bestuur te eisen. De demonstranten zijn boos omdat de regering van de autonome Chinese stad het overleg met protestleiders gisteren heeft afgezegd.

De afgelopen dagen nam het aantal betogers de afgelopen dagen af, maar vanavond zwol de groep betogers langzaam weer aan. Het bestuur van de stad dringt er al dagen bij de demonstranten op aan naar huis terug te keren zodat in de stad het normale leven hervat kan worden. De demonstranten blokkeren straten in de drie drukste districten van Hongkong.

Demonstranten tijdens een rally in Hongkong. Foto AP / Kin Cheung

De regering zegt de gesprekken te hebben afgezegd omdat de studenten blijven oproepen tot het bezetten van de straten. De studentenleiders die de protesten aanvoeren, zeggen dat ze er voorlopig niet over piekeren om de demonstraties af te breken. De 17-jarige aanvoerder van de protesten Joshua Wong zei tegen persbureau AP:

“Als protesten op de korte termijn niet werken dan blijven we op de lange duur demonstreren.”

De Chinese premier Li Keqiang, die op bezoek is in Berlijn, verzekerde ondertussen de buitenwereld dat hij “vol vertrouwen” is dat de stabiliteit in Hong Kong bewaard kan worden en dat het model waarbij Hong Kong een zelfbestuur heeft, gehandhaafd kan worden.

In NRC Handelsblad schrijft correspondent Oscar Garschagen vandaag dat het economische machtsevenwicht langzaam is verschoven van Hong Kong naar China, en dat dit voor sommige jongeren een schok is.

“Heel lang voelden wij, Chinese Hongkongers, onszelf superieur aan die boeren in China, want wij waren rijker. Wij zien hier nu Chinezen komen die rijker zijn dan wij. Dat is een schok voor sommigen”, zegt Regina Ip Lau Suk-yee (64), voorzitter van de Nieuwe Volkspartij in Hongkong. „China had Hongkong nodig, dachten wij, want Hongkong. Maar dat is door de groei van China niet langer zo, integendeel. Hongkong heeft China nodig, en niet andersom. Dat begrijpen die jongeren niet.”

Lees het uitgebreide artikel Frustraties van het nieuwe Hongkong (€).