Graphic of the day

Goed nieuws, die dalende criminaliteit. Maar voelen we ons ook veiliger?

Burglar holding a crowbar in his hand.
Burglar holding a crowbar in his hand.

Veel goednieuwsberichten over de criminaliteit in Nederland de afgelopen maanden: het aantal misdrijven daalt namelijk. En steeds meer mensen hebben een alarminstallatie.

Maar voelen Nederlanders zich daardoor ook echt veiliger? Nou, nee. De situatie in drie grafieken.

1. Hoe meer criminaliteit, hoe onveiliger we ons voelen

Klinkt logisch en klopt ook. Als je het aantal misdrijven per 1.000 inwoners afzet tegen het gevoel van onveiligheid (afkomstig uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS) is een stijgende lijn zichtbaar.

Ga over een bol om meer informatie te zien over de desbetreffende locatie. De cijfers zijn per provincie over het jaar 2013

In Noord-Holland - waar de criminaliteit het hoogst ligt - voelt 20 procent van de inwoners zich wel eens onveilig. Gek genoeg zijn de onveiligheidsgevoelens in Limburg - waar het aantal misdaden aanzienlijk lager ligt - vrijwel gelijk.

2. En dat is in veel regio’s het geval

Bijna de helft van de inwoners van Den Haag voelde zich in 2013 wel eens onveilig. Daarmee eindigt de stad landelijk gezien bovenaan. In het - qua criminaliteit - gemoedelijke Friesland, is die situatie heel anders: daar voelde vorig jaar maar 12 procent zich niet veilig.

Klik of tap in de afbeelding om van 2012 naar 2013 te navigeren. Door de witte slider van links naar rechts te bewegen beweeg je door de tijd. De cijfers zijn beschikbaar per politiedistrict


3) In het zuiden doet men het meest aan inbraakpreventie

Zo’n 15 procent van de huishoudens in Brabant en Limburg heeft een alarminstallatie in huis.