Chemie-Pack schikt voor 4,2 miljoen na brand Moerdijk

Luchtfoto van het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk een jaar na de brand.
Luchtfoto van het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk een jaar na de brand. Foto ANP/Bram van der Biezen

Chemie-Pack heeft met verschillende overheden een schikking getroffen voor de schade die is aangericht bij de grote brand in Moerdijk in 2011. Het bedrijf schikt voor 4,2 miljoen euro alle schadeclaims, schrijft de gemeente Moerdijk.

Het bedrag van 4,2 miljoen euro zou het maximaal haalbare zijn “om de kosten te verhalen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’”. De totale schade ligt rond de 71 miljoen euro.

In het niet

De betrokken overheden - de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat en Havenschap Moerdijk - stelden Chemie-Pack aansprakelijk voor alle kosten. Het bedrag dat zij nu krijgen lijkt “in het niet te vallen” bij de totale schade, erkent de gemeente.

“Toch is na een zorgvuldige afweging gekozen voor deze schikking, omdat duidelijk werd dat doorprocederen alleen maar veel tijd en geld zou kosten en nimmer zou leiden tot een hogere verhaalopbrengst. Temeer omdat de verzekeraar van Chemie-Pack Nederland B.V. de schade niet uitkeert omdat onder meer in strijd is gehandeld met wet- en regelgeving.”

Op 5 januari 2011 woedde een grote brand bij het chemiebedrijf in Moerdijk. Het complex, waar chemische producten werden bewerkt en verpakt, vloog de lucht in nadat een medewerker een pomp in de buitenlucht had proberen te ontdooien met een gasbrander, en daarbij niet in de gaten had dat er nog anderhalve liter van de brandbare stof xyleen in de pomp aanwezig was. De vlammen die daarna ontstonden sloegen over naar een groot aantal gevaarlijke stoffen.

Probleem met veiligheidscultuur

Bij het blussen van de brand kwamen grote hoeveelheden verontreinigd bluswater met gevaarlijke stoffen vrij. Slootwater werd vervuild en van ver was een gigantische rookpluim te zien. Het zorgde voor veel publieke onrust, maar bij de informatievoorziening ging veel fout.

Uit het onderzoek naar de brand kwamen gebreken in de veiligheidscultuur bij het verpakkingsbedrijf naar voren. Ook bleek dat het toezicht had gefaald. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid waren de toezichthouders “traag en te coulant” geweest.