Wilders: boodschapper moet blijkbaar politiek worden onthoofd

PVV-leider Wilders vindt de beslissing van het Openbaar Ministerie om hem te gaan horen als verdachte van aanzetten tot discriminatie en haat vanwege zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ “schandelijk”. Dat heeft hij vanmiddag in een reactie gezegd in de Tweede Kamer.

Foto ANP / Valerie Kuypers

PVV-leider Wilders vindt de beslissing van het Openbaar Ministerie om hem te gaan horen als verdachte van aanzetten tot discriminatie en haat vanwege zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ “schandelijk”. Dat heeft hij vanmiddag in een reactie gezegd in de Tweede Kamer.

Wilders zei in de wandelgangen van de Kamer dat “de boodschapper blijkbaar politiek moet worden onthoofd”:

“De boodschapper van het nieuws, wat ik in dit geval ben, mag blijkbaar niet zeggen wat ie vindt, terwijl ik heb gezegd wat miljoenen mensen thuis vinden.”

Wilders zei dat hij achter zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ blijft staan. Hij vindt het “de wereld op zijn kop” dat het OM hem daarom wil vervolgen:

“Ik vind het onbegrijpelijk dat het OM in een tijd dat de wereld in brand staat, in een tijd dat ze zich moeten richten op al die Nederlandse jihadgangers, waarvan tachtig procent Marokkanen zijn. Laat ze zich daarop richten.”

‘Niemand kan Geert Wilders eronder krijgen’

Veel meer wilde de PVV-voorman niet kwijt, “want ik ben nu verdachte”. Wilders benadrukte wel dat hij woedend is en dat “werkelijk niemand Geert Wilders of de PVV eronder kan krijgen”:

“Al komen er driehonderd processen, al gaat het dertig jaar duren, niemand zal mijn mening kunnen laten veranderen. Ik ben heel erg strijdbaar, ook heel erg boos.”

De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, wil “in dit stadium van de procedure” geen commentaar geven. Het OM liet Knoops vanochtend weten dat Wilders wegens zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’, die hij deed op een verkiezingsbijeenkomst van de PVV in Den Haag, wordt aangemerkt als verdachte van het beledigen van mensen wegens hun ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders wordt binnenkort door de Rijksrecherche gehoord.

OM: politieke overwegingen speelden geen rol

Formeel kan het OM na het verhoor nog besluiten dat er geen strafzaak komt, maar logisch is dit allerminst. “Je merkt iemand niet aan als verdachte als je aanstuurt op sepot”, zegt een vooraanstaande aanklager. Bij de top van het OM bezweren ze dat politieke overwegingen geen rol hebben gespeeld bij het besluit Wilders te gaan horen. “Van politiek hebben we geen verstand. Wij kunnen dus ook helemaal niet beoordelen of een politicus al dan niet garen zal spinnen bij een strafzaak”, aldus het OM.

Zes jaar geleden werden er ook aangiftes gedaan tegen Wilders wegens belediging van moslims. Toen besloot het OM, zonder het Kamerlid te horen, dat er geen vervolging kwam omdat het beledigen gebeurde “binnen de context van het maatschappelijk debat”. Het Amsterdamse gerechtshof dwong het OM toen alsnog tot het voeren van een strafproces. Nu vindt het OM dat het debat in de rechtszaal thuis hoort.