Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Vlad als kindsoldaat

De vraag hoe de keurige graaf Dracula een bloedzuigende vampier werd, staat centraal in Dracula Untold, maar de makers falen jammerlijk in hun poging via deze nieuwe ‘origin story’ een interessant gezichtspunt op de mythische Dracula te werpen.

De in Transsylvanië geboren Vlad wordt op jonge leeftijd door zijn vader Dracul afgestaan aan de Ottomaanse overheerser en door de Turken opgeleid tot meedogenloze kindsoldaat: vandaar zijn bijnaam Vlad the Impaler. Eenmaal volwassen komt hij als leider van zijn autonome land tegenover de oppermachtige Turken te staan. Hoe deze overmacht te verslaan? Het wordt persoonlijk als de vervaarlijke sultan Mehmed ook nog eens Vlads vrouw en zoontje bedreigt. Falen als vader kan Vlad natuurlijk niet, dus wendt hij zich tot de krachten der duisternis.

En dan ontpopt de met idiote dialogen gevulde Dracula Untold zich meer als – letterlijk – duistere actiefilm dan als sfeervolle horror, met de gebruikelijke bombast als resultaat. Op het modderige slagveld begeleidt Carl Orff-achtige muziek woest rondhakkende zwaarden, maar het ontbeert Dracula Untold in deze actiescènes aan het stijlgevoel van iemand als Zack Snyder, die zijn – min of meer – historische Spartanenfilm 300 bovendien maakte met veel gevoel voor camp. Dat wordt hier node gemist.