OM: slachtoffer MH17 droeg zuurstofkapje - Timmermans betreurt uitspraak

Familierechercheurs van de politie hebben vanochtend nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met MH17 gebeld om tekst en uitleg te geven over de uitspraak van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) dat één van de slachtoffers is aangetroffen met een zuurstofkapje op zijn mond.

Still uit de uitzending van Pauw gisteravond.

Familierechercheurs van de politie hebben vanochtend nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met MH17 tekst en uitleg gegeven over de uitspraak van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) dat één van de slachtoffers is aangetroffen met een zuurstofkapje op zijn mond.

De rechercheurs hebben de nabestaanden hierover gebeld en een mail gestuurd waarin de vondst van het kapje wordt bevestigd. In het televisieprogramma Pauw zei Timmermans gisteren, in antwoord op de suggestie dat inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines niet in angst hebben verkeerd:

“Nee, die raket hebben ze niet aan zien komen. Maar u weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen.”

De uitzending van Pauw van gisteravond; rond 27 minuten gaat het gesprek over de ramp met de MH17:

Update 11.55: minister Timmermans laat in een verklaring weten de uitspraak te betreuren:

“Ik had het niet moeten zeggen.”

Over dat nabestaanden niet waren geïnformeerd over de vondst:

“De MH17 ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren.”

Geen verklaring voor zuurstofkapje

Sommige nabestaanden hebben zich sinds de aanslag op donderdag 17 juli boven Oekraïne getroost met de gedachte dat hun omgekomen geliefden niet of nauwelijks hebben geleden; in de media werd veelal het beeld geschetst dat inzittenden van een toestel dat op tien kilometer hoogte vliegt, luttele seconden na het wegvallen van de druk in het toestel het bewustzijn verliezen en overlijden.

Familierechercheurs hebben nabestaanden vanochtend verteld dat het zuurstofkapje is aangetroffen om de nek van een slachtoffer dat niet de Nederlandse nationaliteit had. Volgens de rechercheurs kon geen verklaring worden gegeven voor de vondst. Het betrof bovendien slechts één persoon, en om die reden, zo vertelden de rechercheurs, is ervoor gekozen daarover eerder niets te zeggen naar de nabestaanden van andere slachtoffers.

Verrast, maar niet geschrokken door uitspraak Timmermans

Nabestaanden hebben op bijeenkomsten langs officiële weg nooit iets vernomen over wat zich vanaf het moment van de aanslag in het toestel kan hebben afgespeeld. De vader van een van de omgekomenen, uit Amsterdam:

“Wij hebben er nooit iets over gehoord.”

Hij was wel verrast door de uitspraak van Timmermans, maar is er niet door geschrokken.

“Ik heb altijd gezegd: we weten daar niets van, laten we daar verre van blijven.”

Een van de advocaten die nabestaanden bijstaat in de juridische afwikkeling van de ramp beaamt dat. John Beer:

“Wij hebben vijftig mensen gesproken en nooit iets over een zuurstofkapje gehoord.”

Op de vraag hoe slachtoffers precies zijn omgekomen, is alleen een ‘zeer genuanceerd antwoord’ mogelijk, zegt Joris Melkert, docent luchtvaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft.

“Cru gezegd zijn er allerlei manieren om in zo’n situatie dood te gaan.”

Volgens Melkert is het ‘niet onmogelijk’ dat ondanks het wegvallen van de druk in het toestel sommige mensen toch nog de tijd hebben gehad een zuurstofkapje om te doen.

De brief die de familierechercheurs naar de nabestaanden hebben gestuurd, is bij de NOS te lezen.