Zorginstellingen ‘wanhoop nabij’ door bureaucratie

De bureaucratische rompslomp waar kinderpsychiaters en psychologen mee te maken krijgen nu de Jeugdwet wordt ingevoerd, is ongekend. Bestuurders zijn de wanhoop nabij, vertellen ze in deze krant.

Elke instelling voor jeugd-ggz ( kinderpsychiatrie) moet vanaf januari alleen al in Friesland 96 keer per jaar vergaderen met gemeenteambtenaren. In het hele land moeten ze van elke gemeente waar ze werken (403 in totaal), gaan bijhouden of de jaarbegroting voor psychische hulp aan kinderen al op is. Zo ja, dan kunnen ze een nieuw kind met gedragsproblemen niet in behandeling nemen.

In januari moeten gemeenten alle psychische hulp voor kinderen en ouders hebben georganiseerd. Ze missen ervaring met zorg inkopen en stellen veel eisen om uitgaven onder controle te houden. „Sommige willen maandelijks rapportage over de voortgang van het innovatieteam, andere eisen gedetailleerde rapportage over maatschappelijke baten en milieubeleid”, zegt directeur Gerard Buijs van Eleos, werkzaam in 160 gemeenten. „We verliezen 20 procent inkomsten en krijgen er 30 procent overhead bij.”