Hoe drie artiesten onverwacht samen optreden op A’dam CS

‘Op het station is meer te halen dan je trein’, pleit een nieuwe NS-slogan. Muziek, bijvoorbeeld. Sinds een paar weken staat op Amsterdam Centraal een piano waar iedereen op mag spelen. En dat gebeurt ook, massaal. Met als lichtend voorbeeld een pianist, een zangeres en een danser die gisteren spontaan samen optraden.

Zangeres Oukje den Hollander zingt een nummer van Jacques Brel met pianist en danser (linksachter) op station Amsterdam Centraal.
Zangeres Oukje den Hollander zingt een nummer van Jacques Brel met pianist en danser (linksachter) op station Amsterdam Centraal. Beeld Youtube

‘Op het station is meer te halen dan je trein’, pleit een nieuwe NS-slogan. Muziek, bijvoorbeeld. Sinds een paar weken staat op Amsterdam Centraal een piano waar iedereen op mag spelen. En dat gebeurt ook, massaal. Met als lichtend voorbeeld een pianist, een zangeres en een danser die gisteren spontaan samen optraden.

De klassiek geschoolde zangeres Oukje den Hollander (die je misschien kent als lid van het Kytemanorkest) hoorde iemand Chanson Des Vieux Amants van Jacques Brel spelen op de piano en besloot aan te schuiven. Nrc.nl belde even na.

Was het geënsceneerd of niet?

“Het was echt. Ik kende de pianist wel, het is namelijk de vader van een vriend van mij, maar dat hij daar zat was toeval. Ik ben naar hem toe gegaan en heb gezegd: ‘Ik kan dit zingen, zal ik het doen?’ en hij zei ‘ja, doe maar’. Die danser kende ik totaal niet, maar het was zo gaaf dat hij ineens meedeed.”

Den Hollander besloot na het optreden het filmpje op te zoeken, want ze zag heel veel mensen filmen. En inderdaad, iemand zette het op YouTube.

Heb je veel reacties gekregen?

“Ik heb het filmpje zelf vanmorgen gedeeld, eerst op Facebook, daarna op Twitter. Vooral daar kreeg ik heel veel reacties. Heel grappig om te merken dat het zo aanspreekt. Mijn hele Gmail zat vol met retweets. Het was midden in de spits gisteren, rond half zeven, en iedereen bleef stil staan.”

Piano’s op stations

Sinds 24 september staat in de hal van Amsterdam Centraal een vleugel, die pianiste Daria van den Bercken live inspeelde voor Radio 4. Maar dat is niet het enige station. En sinds half september staat er op station Nijmegen een houten piano, waar mensen gretig op spelen. Die maakt deel uit van het openluchtpianoproject ‘Buiten Spelen‘, dat afgelopen juli op diverse locaties in Nijmegen piano’s buiten neerzette.

Piano werkt sfeerverhogend tijdens verbouwingen

In totaal staan er nu drie verschillende piano’s op Nederlandse stations. De piano’s in Amsterdam en Breda zijn losse initiatieven in samenwerking met NS, vertelt NS-woordvoerder Carola Belderbos:

“Vanwege verbouwingen aan stations, zoals Amsterdam en Breda, is de NS in het buitenland gaan kijken naar inrichting van stations. Reizigers merken dat, en stations in verbouwing zijn minder sfeervol en uitnodigend. Op het Londense St. Pancras station staat ook een piano, net als in Paris St. Lazare en Lille. Onze projectdirecteur was direct gegrepen. Het is mooi, het voegt wat toe aan het station en het werkt sfeerverhogend.”

Maar dat is niet de enige reden:

“We proberen van reistijd ook meer eigen tijd te maken. Dus dat reizigers reistijd niet als verloren tijd zien. Met dit soort initiatieven spelen we daarop in.”

Onontdekte talenten dienen zich aan

De piano’s zijn volgens Belderbos vrijwel “continu in gebruik”. Ondertussen zijn er al meer filmpjes opgedoken van mensen die muziek maken in een stationshal.

Zoals pianist Niels Blankenstijn, die achter de toetsen dook voor zijn versie van ‘Two Trees’ van de Italiaanse neoklassieke pianist Ludovico Einaudi (station Nijmegen):

En deze versie van Alicia Keys - Fallin’ (op A’dam CS):

En deze klassieke uitvoering (op A’dam CS):

Of dit luchtige deuntje (station Breda):

Zijn er nog muzikaal begaafde conducteurs in de gelederen van de NS? Als we dit filmpje mogen geloven misschien wel, alleen blijkt dat jazzartiest Baer Traa te zijn. Verkleed als conducteur nam hij plaats achter de vleugel, om vervolgens zijn excuses aan te bieden voor wat er allemaal mis gaat bij de NS:

Play me, I’m yours van Luke Jerram

Dat is het oorspronkelijke pianoproject dat startte in 2008 in het Britse Birmingham. Kunstenaar en muzikant Jerram kwam door zijn wekelijkse wasserettebezoekjes op het piano-idee, legt hij uit op de website:

“Ik zag daar ieder weekend dezelfde mensen, maar niemand sprak met elkaar. Plotseling realiseerde ik me dat er in een stad honderden van deze onzichtbare gemeenschappen moeten zijn, die regelmatig in stilte tijd met elkaar doorbrengen. Om dat probleem op te lossen plaatste ik een piano in die ruimte, die als een katalysator werkte voor gesprekken en de dynamiek van een ruimte veranderde.”

Het straatpianoproject vindt in steeds meer landen en steden navolging. Zo staan er op diverse Franse stations sinds vorig jaar ook piano’s.

Maar ook in Praag:

En in Londen:

Piano’s op alle stations in Nederland?

Of er nog meer Nederlandse stations van piano’s wordt voorzien, is nog niet duidelijk. Maar het is wel mogelijk, aldus de NS-woordvoerder Belderbos:

“Als de ervaringen goed zijn, is het wellicht een optie voor andere stations.”

Voor nog meer filmpjes van pianospelende reizigers, kijk je hier.

    • Judith Laanen