Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Het leven is prachtig

Coq-au-vin of kip tandoori. Daar draait het in het kort om in The Hundred-Foot Journey. Plaats van handeling is het Franse dorpje Saint-Antonin-Noble-Val. Nadat de Indiase familie Kadam er politiek asiel heeft aangevraagd kan de culinaire strijd met het sterrenrestaurant van de stijve Madame Mallory (Helen Mirren) beginnen.

Oprah Winfrey en Steven Spielberg tekenden voor de productie van deze boekverfilming, en of het nu het vleugje garam masala of de onweerstaanbare klasse van Helen Mirren is, hij is een stuk minder klef dan de adaptaties van populaire romans die Hallström de laatste jaren afleverde. Voor de regisseur van het Juliette Binoche/Johnny Depp-vehikel Chocolat (2000) is de Franse keuken bovendien bekend cinematografisch terrein.

De roman van Richard C. Morais volgt het schema van de comedy of errors, met die uitzondering dat de rolverwisselingen tussen het ene en het andere kamp nu de inzet zijn van de concurrentiestrijd tussen het nieuw geopende Maison Mumbai en sterrenrestaurant Le saule pleureur aan de andere kant van de straat (de honderd stappen lange wereldreis uit de titel). Madame Mallory huurt namelijk de zoon van de familie Kadam in om haar aan een tweede Michelinster te helpen.

Het doet er helemaal niet toe dat Helen Mirren niet Frans is, en dat de film, hoewel deels op locatie opgenomen, een bijna cartooneske kijk geeft op het Franse dorpsleven. Scenarist Steven Knight (zijn eigen film Locke is vanaf deze week ook te zien, zie pagina C6) ondermijnt pittoresk Frankrijk met serieuze zaken als racisme en onverdraagzaamheid, en roept tegelijkertijd toch dat gevoel op waar elke Oprah-film aan moet voldoen. Namelijk dat je op elke leeftijd nog verliefd mag worden en dat het leven eigenlijk prachtig is. Wat dat betreft is de film een waardige opvolger van The Best Exotic Marigold Hotel, waarin een troepje Engelse bejaarden naar India trok om een rustige oude dag te beleven. Keurig exotisme, sentiment, foodporn, Helen Mirren en een Bollywood-soundtrack. Een beetje vreemd en een beetje bekend. Ietsje te lang. Veilig onweerstaanbaar.