Geen vervolging Spekman en Samsom wegens discriminatie

PvdA-leider Diederik Samsom (R) en voorzitter Hans Spekman tijdens de landelijke 1 mei-viering van de partij in Arnhem.
PvdA-leider Diederik Samsom (R) en voorzitter Hans Spekman tijdens de landelijke 1 mei-viering van de partij in Arnhem. Foto ANP/Martijn Beekman

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Diederik Samsom en Hans Spekman niet vervolgen voor discriminatie wegens uitspraken over Marokkaanse jongens die overlast veroorzaken. Volgens het OM gingen de uitspraken over gedrag, en niet over ras.

Daardoor worden de twee politici niet vervolgd, zo meldt het OM vanochtend. Uitspraken over gedrag zijn niet strafbaar.

Marokkaanse deugnieten vernederen

Samsom verklaarde in 2011 in NRC Handelsblad dat er sprake was van een ‘etnisch monopolie’ van Marokkaanse jongeren op overlast:

“Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben door een samenloop van omstandigheden een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is de Ground Zero van het integratiedebat geworden.”

Zijn partijgenoot Hans Spekman verkondigde in 2008 tijdens een interview met Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen, vernederd moeten worden.

Vandaag heeft het OM ook bekendgemaakt dat PVV-leider Geert Wilders verdacht wordt van het aanzetten tot discriminatie. Over waarom Wilders wel en Spekman en Samsom niet worden vervolgd heeft het OM een vragenstuk op de site geplaatst:

De uitlatingen van Geert Wilders hebben rechtstreeks betrekking op een bevolkingsgroep, zonder dat er een link wordt gelegd met gedrag.

Lees het volledige interview uit NRC Handelsblad waarin Samsom zijn uitspraken doet: ‘Bloedirritant gedrag, dat wilde ik gewoon meemaken’ (€)