Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Plan au pairs alweer ‘in de prullenbak’

Zelden trokken bewindspersonen een plan zo snel weer in. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) besloten na kritiek van de Tweede Kamer de in september aangekondigde maatregelen voor au pairs voor een groot deel te schrappen. Het aantal toegestane werkuren wordt niet beperkt en ook hoeven au pairs geen taalcursus te volgen. Teeven en Asscher gaan de bestaande regels wel intensiever handhaven.

Eerder kondigde het kabinet aan het maximum aantal werkuren voor au pairs omlaag te brengen van dertig naar twintig uur per week. Daarnaast wilden de bewindslieden dat au pairs een taalcursus gingen volgen. Die plannen leidden tot grote kritiek van met name regeringspartij VVD. „Gooi dit stompzinnige plan in de prullenbak", aldus VVD’er Azmani.

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie in 2012 bleek dat de helft van de ondervraagde au pairs meer dan 30 uur voor het gastgezin werkt. Ook deed de helft zware taken in het huishouden. Gastgezinnen zouden de au pair als een alternatieve vorm van kinderopvang zien, terwijl het hoofddoel culturele uitwisseling is.

Om oneigenlijk gebruik en uitbuiting tegen te gaan willen Teeven en Asscher meer bewustzijn van het ‘culturele karakter van de au-pairregeling’ creëren. Het plan voor het ondertekenen van een zogenoemde ‘bewustverklaring' gaat wel door. Met een handtekening geven gastgezinnen aan dat ze zich bewust zijn van de voorwaarden waaronder au pairs mogen werken.

Over twee jaar bekijken de bewindslieden of de maatregelen effect hebben gehad.