Veertien doden bij Koerdische demonstraties in Turkije

Bij pro-Koerdische demonstraties in Turkije zijn minstens veertien mensen gedood toen de politie slaags raakte met demonstranten. Twintig mensen raakten gewond. De demonstranten willen meer actie tegen de Islamititische Staat in de Koerdische stad Kobani.

De oproerpolitie in Istanbul tijdens het protest van Koerden tegen de opmars van IS in Kobani.
De oproerpolitie in Istanbul tijdens het protest van Koerden tegen de opmars van IS in Kobani. AFP / Ozan Kose

Bij Koerdische demonstraties in Turkije zijn minstens veertien mensen gedood toen de politie slaags raakte met demonstranten. Twintig mensen raakten gewond. De demonstranten willen meer actie tegen de Islamititische Staat (IS) in de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

Dat meldt persbureau AP. Volgens een Turkse nieuwszender zijn acht mensen gedood in de oostelijke stad Duyarbakir. Ook de andere slachtoffers vielen in steden in het oosten. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven. Ze verbrandden auto’s en beschadigden winkels.

Sommige Europese landen bewapenen de Koerden en de door de VS geleide coalitie tegen IS voert luchtaanvallen uit tegen de extremisten. Maar volgens de demonstranten is dat niet genoeg. De spanningen zijn vooral hoog in Turkije, waar Koerden drie decennia hebben gevochten voor autonomie en waar de Syrische oorlog het meest voelbaar is. In zes Turkse steden zou de avondklok zijn ingesteld.

Nederland en Frankrijk bombarderen stellingen van IS in Irak, maar niet in Syrië, omdat daar geen mandaat voor is. Ook dat zorgt voor onbegrip bij de Koerdische gemeenschap. Irak heeft de internationale gemeenschap om buitenlandse inmenging gevraagd, Syrië niet. Gisteren voerden Nederlandse F16’s hun eerste bombardementen op Irak uit.

De achtergrond van de problematische relatie tussen Turkije en de Koerden:

Ook in Europarlement gedemonstreerd

Door heel Europa zijn demonstraties tegen de opmars van IS in Kobani, aan de Syrisch-Turkse grens. In Brussel wisten zo’n vijftig demonstranten gisteren door een glazen deur en langs politie het Europees Parlement binnen te komen. Ze werden ontvangen door President Martin Schulz. Hij beloofde de Koerdische zaak te bespreken met de NAVO en EU-leiders.

In Nederland kwamen Koerden maandagavond de Tweede Kamer in om de protesteren. In Berlijn demonstreerden gisteren volgens de politie zo’n zeshonderd mensen, in andere Duitse steden nog honderden mensen. Vannacht demonstreerden Koerden in het Franse Parlement. Ook in andere steden is gedemonstreerd. Er leven honderdduizenden Koerden in Europa.

Istanbul. Demonstranten proberen zichzelf te beschermen voor traangas en waterkanonnen van de politie. AP / Emrah Gurel

De stand van zaken in Kobani

Strijders van IS zijn verwikkeld in een zware strijd met Koerdische verdedigers van de stad. IS-strijders, voorzien van tanks en artillerie, kunnen met de stad de grip op de grensregio vergroten. Volgens Turkije staat de Syrisch-Koerdische stad op het punt van omvallen in het voordeel van IS. In de strijd om Kobani, die nu drie weken duurt, zijn meer dan vierhonderd mensen gedood.

President Erdogan zegt dat hij Washington onder druk zet méér luchtaanvallen uit te voeren, maar volgens hem is dat niet genoeg. In een Syrisch vluchtelingenkamp zei hij:

“Het probleem van IS kan niet worden opgelost met luchtaanvallen. Kobani staat op dit moment op het punt van omvallen. We hebben het Westen gewaarschuwd. We willen drie dingen. Een no-fly zone, een veiligheidszone paralel daaraan, en de training van gematigde Syrische rebellen.”

Lees ook: Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn.