Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

President Kenyatta verschijnt voor het Internationaal Strafhof

Voor het eerst is vanochtend een zittende president – Uhuru Kenyatta van Kenia – voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschenen. De rechtszaak tegen de wereldleider is begonnen met een statusconferentie.

President Uhuru Kenyatta van Kenia arriveert vanochtend bij het Internationaal Strafhof (ICC).
President Uhuru Kenyatta van Kenia arriveert vanochtend bij het Internationaal Strafhof (ICC). Foto ANP/Bart Maat

Een primeur vanochtend. Voor het eerst is een zittende president - Uhuru Kenyatta van Kenia - voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschenen. Kenyatta arriveerde vanochtend in De Haag met een gevolg van meer dan honderd Keniaanse parlementsleden en sympathisanten. De rechtszaak tegen de wereldleider is om 10.00 uur begonnen met een statusconferentie - een hoorzitting over de voortgang van het proces.

Kenyatta wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en het organiseren van verkiezingsgeweld in 2007 en 2008, samen met zijn toenmalige politieke rivaal William Ruto. Daarbij werden 1.200 Kenianen vermoord, en sloegen honderdduizenden landgenoten op de vlucht. Vorig jaar sloten Kenyatta en Ruto een politiek verbond, mede om het Strafhof buiten spel te houden, en werden ze verkozen tot president en vice-president.

Het is maar de vraag of het proces doorgang vindt. De aanklager van het Strafhof, Fatou Bensouda, vroeg vorige maand om uitstel van het proces omdat de Keniaanse regering weigert bewijsmateriaal te overhandigen. Als de rechtszaak geen doorgang kan vinden, zou dat een flinke tegenslag zijn voor het Internationaal Strafhof. In twaalf jaar sinds de oprichting van de rechtbank zijn maar twee vonnissen gewezen: tegen de relatief onbekende Congolese krijgsheren Lubanga en Katanga.

Kenyatta staat overigens niet als president voor de rechtbank in Den Haag. Via een uitzonderlijke wetsbepaling had hij van tevoren zijn presidentschap tijdelijk overgedragen aan Ruto. Op die manier wil hij voorkomen dat “de soevereniteit van 40 miljoen Kenianen” terechtstaat.