Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Luchtaanvallen hebben effect: IS uit centrum Kobani verdreven’

Een verlaten Koerdisch dorpje in het oostelijke plattelandsgedeelte van de Syrisch-Koerdische stad Kobani, vlak bij de Syrisch-Turkse grens.
Een verlaten Koerdisch dorpje in het oostelijke plattelandsgedeelte van de Syrisch-Koerdische stad Kobani, vlak bij de Syrisch-Turkse grens. Reuters / Stringer

Volgens de Koerden hebben de Amerikaanse luchtaanvallen rond Kobani effect. Strijders van de Islamitische Staat (IS) zouden zijn verdreven uit het centrum van de Koerdisch-Syrische stad.

Idris Nassan, plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken van de regio Kobani, zegt tegen persbureau Reuters:

“De IS-strijders zijn nu buiten het centrum van de stad Kobani. De beschietingen en bombardementen zijn zeer effectief en daardoor is IS verdreven van vele posities. Dit is hun grootste terugtocht sinds hun intrede in de stad en we kunnen dit beschouwen als het begin van hun terugtrekking uit het gebied.”

Offensief drie weken bezig

IS-strijders vechten nu drie weken om de Syrisch-Koerdische stad Kobani. Het leek er de afgelopen dagen juist op dat hun opmars spoedig zou leiden tot het vallen van de stad in het voordeel van de jihadisten. IS heeft maandag de vlaggen gehesen in het oostelijke gedeelte van de stad. Volgens defensiespecialisten is de kans klein dat IS kan worden gestopt in Kobani met luchtaanvallen alleen.

Kobani zou strategisch gezien van grote waarde zijn voor IS, omdat het vlak bij de grens met Turkije ligt. De jihadisten zouden dan een nog groter gebied in handen hebben. Sinds IS zo’n drie weken aan de belegering van Kobani begon, zijn zo’n 180.000 mensen uit het gebied naar Turkije gevlucht, voornamelijk Koerden. Meer dan 400 mensen kwamen om.

Kobani van grote strategische waarde

Koerden protesteren door heel Europa omdat ze vinden dat er meer moet worden gedaan tegen IS (met in Turkije doden tot gevolg). Vooral Turkse Koerden zijn woedend dat hun land niets doet tegen de jihadisten in de grensstad. Dat het Turkse leger werkloos toekijkt terwijl Kobani wordt belegerd, is volgens Koerden het bewijs dat Turkije heimelijk IS steunt.

[inbeeld]

IS schiet Iraakse helikopter uit de lucht

IS heeft vandaag een Iraakse legerhelikopter neergehaald, zo melden bronnen bij de Iraakse regering. Bij de aanval kwamen twee piloten om het leven. De aanval vond plaats bij de stad Beiji (zo’n 200 kilometer ten noorden van Bagdad). Daar is de grootste olieraffinaderij van Irak. Het is de tweede Iraakse militaire helikopter die bij Beiji is neergeschoten door IS. Vorige week kwamen bij een zelfde soort incident de piloot en copiloot om het leven.