Komt-ie wel of komt-ie niet? Treinvertraging bij vertrek in kaart

Foto ANP / Erik van 't Woud

Daar sta je weer. Te wachten op een koud en winderig perron, op een trein die er eigenlijk al had moeten zijn. Geen zorgen, je bent niet de enige. Bekijk op deze interactieve kaart hoe goed - of slecht - jouw vertrekstation het doet.

Door Appie Verschoor

In onzekerheid wachten op het perron is het kleine en onvermijdelijke leed van elke Nederlandse treinpassagier. Het merendeel van de treinen vertrekt op tijd, maar 6,9 procent van de treinen is meer dan drie minuten vertraagd - of wordt helemaal uit de dienstregeling gehaald.

Daarbij doet het ene station het beter dan het andere, zoals op de kaart hieronder te zien is. Deze is tot stand gekomen op basis van informatie die de NS zelf digitaal beschikbaar stelt. Een computerprogrammaatje heeft de afgelopen anderhalf jaar voor NRC automatisch vijftigduizend keer per dag de actuele gegevens opgevraagd – van elke vertrekkende trein op bijna elk station.

De cijfers zijn gebaseerd op de vertrektijden van 3.504.576 treinen die tussen januari 2013 en gisteren van een van de 382 gemeten NS-stations vertrokken. Er zijn dus twee zomers en één winter gemeten, waardoor de cijfers een klein beetje vertekenen: in de winter ligt het percentage vertraagde treinen ruim een procentpunt hoger.

Over de aankomstvertraging zijn geen nauwkeurige gegevens beschikbaar; het kan zijn dat een vertraging bij vertrek tijdens de rit weer wordt goedgemaakt.

Het is oktober dus je kunt erop wachten. Bladeren op de rails, een aangepaste dienstregeling, beloften voor beterschap, gekanker op de perrons. Je kunt erop wachten, dus is nrc.next het liever voor. Lees hier de treinspecial.

Rode stations zijn stations waar meer dan 5 procent van alle treinen vertrekt met een vertraging van meer dan 5 minuten (of helemaal niet vertrekt). Indien het percentage onder de 2% ligt, dan kleurt het station juist groen op de kaart.

Met medewerking van Arlen Poort en Lex Boon.