Kijken: Pharrell, Chris Martin en Dave Grohl wagen zich aan ‘God Only Knows’

Enkele van de sterren die de BBC strikte voor de clip: van links naar rechts Alison Balsom, Pharrell Williams, Florence Welch (Florence + The Machine) en Chris Martin (Coldplay).
Enkele van de sterren die de BBC strikte voor de clip: van links naar rechts Alison Balsom, Pharrell Williams, Florence Welch (Florence + The Machine) en Chris Martin (Coldplay).

Enkele van de grootste artiesten ter wereld zingen voor een van de grootste omroepen ter wereld een van de mooiste liedjes ooit. Wat krijg je dan? Kitsch. Dan krijg je kitsch. Wel leuke kitsch.

Want het is zonder meer een bezienswaardigheid, deze uitvoering van Beach Boys-klassieker ‘God Only Knows’ met onder meer Pharrell Williams, Kylie Minogue, Elton John, Lorde, One Direction, Chris Martin en Dave Grohl, samen met Beach Boy Brian Wilson en BBC-coryfeeën als Katie Derham en Jools Holland. Opgenomen voor de lancering van BBC Music en daarnaast bedoeld om geld in te zamelen voor Children in Need.

Wie alleen de clip met al die sterren wil zien: dit is ‘m.

Wie geïnteresseerd is in wat meer achtergrond: bij dezen.

De BBC bracht het sterrenensemble samen voor de lancering van hun nieuwe muziekplatform, waar naar eigen zeggen hun “ambitieuze nieuwe lichting” van muziekprogramma’s, samenwerkingsverbanden en “baanbrekende” nieuwe initiatieven wordt ondergebracht.

The Guardian, zoals altijd kritisch op de BBC, ziet er echter een poging in om het publiek voor zich te winnen nu er opnieuw onderhandeld moet worden over het Royal Charter, het handvest van de BBC dat elke tien jaar wordt vernieuwd en waarin de financiële bijdrage van de overheid en de kijker wordt vastgelegd (elke Brit betaalt jaarlijks 145,50 pond - 185 euro - kijk- en luistergeld).

In 2016 moet er een nieuw handvest zijn, maar de BBC ligt onder vuur door de vele schandalen van de laatste tijd: wijlen presentator Jimmy Savile bleek honderden minderjarigen te hebben misbruikt, ontslagen topmanagers kregen meer geld mee dan contractueel verplicht, presentatoren verdienden meer dan afgesproken en een groot digitaal project waar 98 miljoen pond in werd gestopt, mislukte. Sowieso is het voor de ‘linkse’ BBC altijd stroef onderhandelen als er een conservatieve regering aan het roer is.

Vandaar die video, als onderdeel van een lobby? Wellicht. De boodschap is in dat geval weinig subtiel: wat moeten we in hemelsnaam zonder jou, Beeb?

Maar de artiesten zullen het in de eerste plaats niet hebben gedaan om de Britse publieke omroep staande te houden. De opbrengsten van het nummer gaan naar BBC Children in Need, een jaarlijkse inzamelingsactie voor kansarme kinderen in het Verenigd Koninkrijk. Elk jaar worden bij die actie tientallen miljoenen binnengehaald.

De omroep zal hoe dan ook hopen op zo’n succes als met de cover van Lou Reeds ‘Perfect Day’ uit 1997. Ook dat nummer werd opgenomen ter promotie van de BBC én voor Children in Need. Onder anderen Bono, David Bowie en Emmylou Harris deden toen mee.

Dan is er nog een derde mogelijkheid, en dat is dat ze het allemaal uit eigenbelang doen. Kan ook.