Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Enkel halal-proof restaurants

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: halal eten

Bedrijf: BestelHalal.nl Oprichters: Ouassim Bouhalhoul (19), Almir Nikocevic (21), Midhat Avdagic (20) en Jaap de Vuijst (28)

Medewerkers: 4

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. In de start-upwereld niet zo ongebruikelijk: goede bedrijfsplannen worden gekopieerd, maar dan nét wat beter. BestelHalal heeft ook niet een verrassend nieuw idee. De site doet veel denken aan die andere, extreem succesvolle bestelsite thuisbezorgd.nl. Je hebt honger, surft naar de site, vult je postcode in en kiest uit een lijst met beschikbare restaurants die eten bezorgen. En bij BestelHalal is dat – niet moeilijk te raden – volledig halal.

Wat is halal precies?

Het begrip is vrij breed, maar heeft vooral betrekking op vlees. Varkensvlees is uiteraard verboden en alle andere soorten vlees moeten halal zijn geslacht. De site heeft richtlijnen opgesteld waar restaurants aan moeten voldoen en kijkt onder andere naar de manier van inkoop. Bij de aangesloten restaurants kan geen alcohol worden besteld.

Hoe controleren ze halal?

In eerste instantie is het wat restaurants zelf zeggen. BestelHalal stuurt er vervolgens onafhankelijke keurmerkstichting Halal Correct Certification / TQ HCC op af.

Zijn er concurrenten?

Ja, maar minder dan je zou verwachten bij zo’n grote doelgroep – zo’n één miljoen Nederlanders hebben een islamitische achtergrond, van wie een deel halal wil eten. Op thuisbezorgd.nl kun je ook bijvoorbeeld selecteren of je halal wilt eten, maar bestaat er geen controlesysteem.

Wat is het verdienmodel?

Ze vragen een percentage van 8 procent van de bestelling. Er zijn landelijk nu driehonderd restaurants aangesloten. Betalen gaat online of contant bij de bezorger.