Economie

Bouwbedrijf BAM schrapt 650 banen

UTRECHT - Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht. De bouwsector heeft een zeer zwaar jaar achter de rug waarin de productie met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent daalde. De bouw van woningen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt. ANP KOEN VAN WEEL
UTRECHT - Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht. De bouwsector heeft een zeer zwaar jaar achter de rug waarin de productie met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent daalde. De bouw van woningen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt. ANP KOEN VAN WEEL

Bouwbedrijf BAM schrapt volgend jaar 650 banen. Het gaat vooral om kantoorfuncties in Nederland. Dat maakte BAM vanochtend bekend. Op dit moment werken er zo’n 9.700 mensen bij het bouwbedrijf.

De te schrappen banen zijn deel van een eerder aangekondigde reorganisatie. Het gaat niet goed met BAM, in een sector die het sinds de crisis moeilijk heeft. Het bedrijf leed in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 6,6 miljoen euro, op een omzet van 3,4 miljard euro. Dat komt mede door verliezen bij twee bouwprojecten.

Topman Nico de Vries stapte na de bekendmaking van het verlies op. Officieel ging de bestuursvoorzitter met pensioen, maar hij besloot zijn functie ook neer te leggen “zodat zijn opvolger de volledige verantwoordelijkheid kan nemen” voor de verbeterprogramma’s die BAM erbovenop moeten helpen.

Een tikkende tijdbom

In dezelfde periode, rond de presentatie van de halfjaarcijfers dus, lekte een vertrouwelijk én vernietigend rapport van zakenbank Kempen & Co uit. Analisten van de bank voorspelden dat er nog meer tegenslagen zouden volgen. BAM zou een “tijdbom” zijn.

Met de reorganisatie gaat de structuur van het bouwbedrijf op de schop. In Nederland worden twaalf werkmaatschappijen samengevoegd tot twee ondernemingen. De ene Nederlandse BAM-organisatie gaat zich richten op bouw en vastgoed, de andere op infrastructuur. Door de samenvoeging is er minder ondersteunend personeel nodig op de kantoren, zo schrijft BAM in het persbericht.