Woest en ledig: Ello.co

Toegegeven: het voelde stoer om eindelijk een uitnodiging voor Ello te krijgen. Ello, een nieuw sociaal netwerk dat claimt geen advertenties te vertonen en je gegevens niet door te verkopen aan derden, is sinds drie weken een kleine hype. Er staan 1 miljoen mensen op de wachtlijst (volgens Ello zelf), want je moet een invite krijgen.

Dus, hoe is het?

Nou, kaal. Wit. Leeg. Het kleurgebruik beperkt zich tot grijs, wit en zwart, het gebruikte lettertype doet denken aan een typemachine. Aan de linkerkant van de pagina staan je contacten, aan de rechterkant de berichten die ze posten. Je kunt tekst en foto’s plaatsen. Zelfs softporno mag. Leuk detail: onder elk berichtje staat hoeveel mensen het hebben gezien.

En eigenlijk houdt het daar wel zo’n beetje op. Posts ‘liken’ kan niet. Vrienden blokkeren ook niet. Reageren op een post kan wel, maar er is geen werkend notificatiesysteem. Zelfs de zoekfunctie werkt voor geen meter. Ze hebben een lange lijst gepubliceerd met alle functies die ze willen toevoegen, maar tot nu toe is Ello vooral saai.

De aantrekkingskracht lijkt dan ook voornamelijk te liggen in de belofte geen privacygevoelige informatie naar adverteerders door te spelen. Maar ja, dat beloofden wel meer voorgangers en die zijn tot nu toe nooit een succes geworden – kent iemand Diaspora nog? Bovendien heeft Ello nu al het eerste schandaal te pakken: het bedrijf had niet vermeld dat het 350.000 euro van investeerders heeft gekregen. En die willen – logisch overigens – hun investering terugverdienen, dus zal Ello omzet moeten gaan maken. Ello zegt daarvoor betaalde extra’s aan te gaan bieden (denk aan: 2 dollar voor wat leuke kleurtjes op je pagina).

Het grootste probleem voor nu is dat Ello niets biedt waardoor ik er graag blijf hangen. Instagram maakt foto’s mooi. Vine geeft me grappige filmpjes. Twitter roddelt me bij. En Ello? Tsja.

Dus hoeveel recensieballen geef je zoiets? Eén bal omdat het is gelukt meer dan een miljoen mensen nieuwsgierig te maken. Een bal erbij omdat Ello reclamevrij wil blijven. Nog een bal omdat je contacten kunt categoriseren in ‘Noise’ of ‘Friends’, iets wat Twitter ook kan gebruiken. En dan twee ballen aftrek omdat Ello niet meer is dan een kale site met heel veel bugs.

1