Wel talent, niet deskundig

Foto ANP

Talent is niet genoeg: als jonge buitenlandse topsporter kom je in Nederland pas voor belastingvoordeel in aanmerking als je ook beschikt over voldoende ervaring. En dat kan lastig zijn als je net achttien bent.

Toen de Belgische voetballer Timothy Derijck op achttienjarige leeftijd een contract tekende bij Feyenoord, bracht de club hem onder de ‘30 procentregeling’, volgens welke buitenlanders, die beschikken over specifieke deskundigheid die in Nederland niet voorhanden of schaars is, een belastingvrije vergoeding van 30 procent van het loon plus een vergoeding voor huisvesting en scholing krijgen.

De rechtbank Zeeland/West-Brabant stond het toe, maar het hof Den Bosch overwoog dat de schaarse deskundigheid afhankelijk is van het opleidingsniveau, het loon en de relevante werkervaring. Van dit laatste was volgens het hof geen sprake, omdat Derijck bij zijn Belgische club Anderlecht maar een half jaar in het eerste had gespeeld, voordat hij de overstap maakte. Onduidelijk was bovendien hoeveel wedstrijden hij daarvan op de bank had gezeten.

De voetballer stelde dat hij al een paar jaar voor het Belgische team onder negentien jaar speelde en zelfs aanvoerder was, maar voor het hof was doorslaggevend dat hij niet een tijd op een niveau had gespeeld dat vergelijkbaar is met de Nederlandse eredivisie.

Ook de Hoge Raad oordeelt nu dat de relevante werkervaring bij jonge sporters belangrijk is voor de vraag of ze beschikken over de specifieke schaarse deskundigheid die nodig is voor het belastingvoordeel. Als ze niet al een tijd meedraaien op hetzelfde topniveau in hun thuisland zijn ze misschien wel talentvol, maar niet deskundig.