Weer wordt een PvdA’ er burgemeester Groningen

Peter den Oudsten (62) wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Hij was negen jaar burgemeester van Enschede en is lid van de PvdA. Den Oudsten volgt Ruud Vreeman op die de honneurs waarnam nadat Peter Rehwinkel vroegtijdig was opgestapt. Al sinds 1951 heeft Groningen uitsluitend PvdA-burgemeesters.

De benoeming is opvallend, omdat D66 de grootste partij is in de stad. Van de acht sollicitanten waren er vijf lid van D66, twee van de PvdA en één had geen politieke binding. Slechts één van hen was vrouw.

De bestuurlijke ervaring heeft de doorslag gegeven, vertelde Jetze Luhoff, fractievoorzitter van D66 en voorzitter van de vertrouwenscommissie. Groningen – met bijna 200.000 inwoners de zevende stad van Nederland – zocht een sterke en stevige burgemeester, partijpolitieke kleur stond niet op het verlanglijstje.

Den Oudsten is nu onder meer voorzitter van de veiligheidsregio Twente, korpsbeheerder van de politie Twente en hij coördineert de landelijke strijd tegen criminele motorclubs.

Ondanks de aanstelling van een PvdA’er in Groningen vertoont het rode bolwerk in het noorden scheurtjes. Vorige week raakte de PvdA in Assen het burgemeesterschap kwijt aan de VVD. De raad koos voor de 44-jarige Marco Out, nu burgemeester van Borger-Odoorn. Voor het eerst in bijna zeventig jaar krijgt Assen geen PvdA-burgemeester.