Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

VS vallen IS rondom Kobani aan, Ban Ki-moon is ‘diep bezorgd’

Een rookpluim stijgt op nadat een straaljager van de coalitie een aanval op IS heeft uitgevoerd.
Een rookpluim stijgt op nadat een straaljager van de coalitie een aanval op IS heeft uitgevoerd. Foto ANP/EPA/Sedat Suna

De door de VS geleide coalitie heeft vanochtend luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat ten zuidwesten van de Syrische stad Kobani. De stad dreigt in handen te vallen van IS. VN-secretaris Ban Ki-Moon heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om in te grijpen.

Volgens AFP gaat het om twee luchtaanvallen. Het persbureau meldt dat na de aanvallen twee zware rookpluimen zijn gesignaleerd.

Moon: neem bevolking in bescherming

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat ook vannacht al luchtaanvallen door de coalitie zijn uitgevoerd. De gevechten in de buitenwijken van de stad gaan ondertussen door. Een Koerdische vlag werd vanochtend gehesen op het dak van een gebouw in de binnenstad, aldus een reporter van AFP.

VN-secretaris Ban Ki-Moon laat in een verklaring weten ‘diep bezorgd’ te zijn. Hij heeft naar aanleiding van de crisis rond Kobani de internationale gemeenschap opgeroepen om:

“…iedereen die daar de middelen voor heeft om onmiddellijk actie te ondernemen om de belegerde bevolking van Ayn al-Arab in bescherming te nemen.”

Ayn Arab is de Arabische naam voor Kobani. Moon noemt de campagne van IS ‘barbaars’. De VN-chef trad echter niet in details over hoe de internationale gemeenschap moet handelen tegen de opmars van de jihadistische beweging.