Twitter daagt Amerikaanse justitie om aftappen gegevens

Het logo van Twitter aan de gevel van de New York Stock Exchange.
Het logo van Twitter aan de gevel van de New York Stock Exchange. Reuters/Lucas Jackson

Twitter daagt de FBI en het Amerikaanse ministerie van justitie voor de rechter. Het internetbedrijf wil openheid van zaken geven over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar heeft daarvoor toestemming nodig van de rechter.

Twitter avatar twitter Twitter Today we’re taking legal action to provide more #transparency to our users about requests from the US government. https://t.co/hyY4Ui3dDH

Twitter wil zijn volledige “transparantieverslag”, waarin alle verzoeken van de overheid om gebruikersgegevens zijn opgenomen, publiceren. Berichten over grootschalige aftapoperaties baren veel gebruikers zorgen, stelt het internetbedrijf.

Het in San Francisco gevestigde bedrijf publiceerde in juli een aftaprapport, maar mocht daarin niet opnemen hoeveel verzoeken er onder het mom van nationale veiligheid zijn gedaan. Zelfs als er geen verzoeken om gebruikersgegevens zijn gedaan, mag een internetbedrijf dat niet bekendmaken. Twitter vindt dat de gebruikers recht hebben op die informatie.

Uit de verklaring van Twitter:

It’s our belief that we are entitled under the First Amendment to respond to our users’ concerns and to the statements of U.S. government officials by providing information about the scope of U.S. government surveillance – including what types of legal process have not been received. We should be free to do this in a meaningful way, rather than in broad, inexact ranges.

De Amerikaanse overheid tapt al jaren telefoonnetwerken en internetverbindingen af om verdachten van criminaliteit of terrorisme op te sporen. De FBI zet bedrijven als Google en Skype onder druk om toegang te verschaffen tot hun data (e-mails, foto’s, chatgesprekken). Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse regering Yahoo heeft gedreigd met een boete van 250.000 duizend dollar per dag als het bedrijf niet zou voldoen aan informatieverzoeken, schrijft persbureau AP.